[]

Ev sahibinin kira ödemedeki talebi

Merhaba, kontratı yapalı 1 ay oldu 2. Kirayı yatıracağım ama whatsapptan kira bedeli yerine nokta işareti atarsanız sevinirim demiş açıklamaya IBAN paylaşıp. Normalde sıkıntılı birine benzemiyordu ama bu olay kafamı karıştırdı, kiram da oldukça düşük sorun çıkarmak istemiyorum ama ilerde sorun yaşamamak adına ne yapsam sizce?
Not: sözleşmedeki iban ile aynı IBAN’mış. “Temmuz ayı bedeli” yazsam sadece yine sorun yaşar mıyım sizce?



 
ev sahibi kira gelir vergisi ödemek istemediği için böyle bir talepte bulunuyor. kira ödemesi yazdığın zaman açıklamaya vergi daireleri takip ediyor ve ev sahibine vergi çıkartıyor. sana kalmış bir durum, bunu ileride kira artışı vs. durumlarında koz olarak kullanabilirsin. ancak memur isen, birkaç memur arkadaşın bu hususta soruşturma geçirdiğini duydum.


  • wendyangelamoiradarling  (05.07.22 14:29:42) 
vergi kaçırmak için yapılan bir işlem bu. ayrıca "kira ödemesi seçeneğini seçmezseniz sevinirim de" demiş olması lazım. insanı iki arada bir derede bırakır.
devlet ya da ev sahibi seçim sizin.

  • Improbable  (05.07.22 14:30:18) 
Şimdi ilk olarak kira bedeli yazman gerekiyor. Onu belirteyim. Yazmazsan ne olur? Bunu hukukçu arkadaşlardan biri daha net söyler ama kanunun etrafından dolaşmaya çalıştığı kesin. Kira geliri beyanında bulunurken ya daha düşük beyanda bulunmak istiyor ya da ileride seninle ilgili bir sorun yaşarsa "kira ödemedi" diyebilmek için böyle bir şey yapıyor aklınca. Tabii ortada açıklama olmasa da bir para transferi var. Dolayısıyla "kira ödemedi" diyemeyebilir. Buna net bir şey söylenemez. Ama ben böyle bir riske girmez, açıklamaya mutlaka kira bedeli yazardım.

İlerde ev sahibiyle problem yaşama olasılığın ancak 10 yıl sonra olur. Yaptığın sözleşme 10 yıllık. İstemezsen seni 10 yıl çıkaramaz. 5 yıl dolana kadar da TÜFE ortalamasından fazla artış yapamaz. 1 Temmuz 2023'e kadar da %25'ten fazla artış yapamaz. Yani ilk kira artışın %25 olacak. Sonraki yıllar TÜFE ortalaması kadar. Tekrar edeyim, 10 yıl boyunca seni sadece "ben oturacağım/anam babam oturacak" derse çıkartabilir. Onda da 3 yıl başkasına kiraya veremez.
  • himmet dayi  (05.07.22 14:32:39) 
Kira ödediğini belirtmezsen kirayı ödemedi diye dava falan açma durumu olabilir. Şimdilik böyle bir niyeti yoktur ama ileride bir sorun yaşarsan başını ağrıtır.

Bir bahane bul, ben yapamam işim gereği sorun olabilir vb vb gibi salla bir şeyler.
  • OrangeYellow  (05.07.22 14:35:34) 
adam sana whatsapp'dan yazmis elinde kanitin var, cok da derin düsünememek lazim, vergi ödemek istemiyor sadece.

dedigi gibi gönder kötü olma. bisey olursa da elimde whatsapp mesajin var böyle gönder diye, ben de seni vergi kacirmaktan sikayet ederim de hic bir sey olmaz.
  • c1b2k3  (05.07.22 15:56:04) 
ilk ay kira bedeli yazdıysan ve kira ödemesini seçtiysen sıkıntı olmaz
açıklamayı boş bırak, kira ödemesini seçmeye devam et

  • bir soru sorcam  (05.07.22 16:41:50) 
Bir dönem bir projede çalışmak için ev tutmam gerekmişti. Ev sahibi bana da bu teklifle gelmişti. Normalde de her işi kitabına göre yapmadan rahat edemeyen bir insan olduğum için açık açık, ama karşı tarafı suçlamadan, sanki bilmediği bir şeyi söylüyormuş gibi bunun vergi kaçırmak anlamına geleceğini, kendisinin de başının derde sokabileceğini, benim de hiç kıyısında köşesinde olmak istemediğim bir durum olduğunu söylemiştim.

Böyle teklifler "zaten sen de ben de işin farkındayız da çaktırma" şeklinde yapılıyor. Siz olayın sonuçlarını söyleyip kendinizi de geri çekerseniz karşı tarafın üstünde zaten olması gereken o yasal baskı oluşuyor bir nebze. En azından ısrar kapasitesi kırılıyor.

Her şeyden önce bunu bir deneyin bence. "Ben baktım biraz, dediğiniz şey yasadışıymış" diye girin konuya.
  • akhenaten  (05.07.22 19:42:21) 
kirayı ödediğini nasıl kanıtlayacaksın?

Yarın öbür gün kirana %100 zam yapmak istedi. Ödemezsen çık dedi.
Sonra da "kirasını ödemiyor" diye dava açtı sana.

Nasıl kanıtlayacaksın ödediğini? Bana borcu vardı o ödediği para oydu dese nasıl kanıtlayacaksın?

Ama dediğiniz doğru zıtlaşmak istemeyişinizi de anlıyorum.

Kibarca sunu deyin, hocam bu iş vergi mevzuatında sıkıntı olur, bana da size de dert çıkar. kitabına uygun yapalım.

Bu arada açıklamaya yazmasanız bile, zaten kira ödemesi seçeneğini işaretleyin mutlaka.
  • anten  (05.07.22 20:04:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.