[]

veraset ilamı, miras vs. konusu

her kafadan farklı ses çıkıyor, ne yapacağımı şaşırdım.

babamı salı günü defnettik. elimizde ölüm belgesi var. e-devlet'ten sorguladığımda veraset ilamı için kayıt görünmüyor.

benim ankara'ya dönmem lazım en kısa zamanda, git-gel 700 lira yapıyor, gidersem bir daha iki hafta sonra gelebileceğim. bir an önce miras işini halletmem gerekiyor ama ne yapacağımı bile anlamadım.

üç kardeş (evlatları) olarak resmi mirasçılarıyız. öncelikle ölüm belgesiyle yapmamız gereken bir işlem var mı? yoksa sisteme düşmesini, e-devlet'te görebilmeyi mi beklememiz gerekiyor?

bu aşamayı atlattıktan sonra nasıl ilerleyeceğiz?

daha da önemlisi bu işleri iki hafta sonraya bıraksam mevcut borçların faiz dolayısıyla artması dışında bir sorun yaşanır mı? vefat sonrası aciliyeti olan, hemen yapılması gereken vs. bir işlem var mı?

çok saçma olduysa özür dilerim ama uzakta olduğum için sürece istediğim kadar dahil olamadım, amcalarımla da görüşmüyorum biri hariç. normalde en ufak normal dışılıkta bile kurabiye gibi dağılıyorum zaten şimdi iyice elim ayağıma dolaştı, ilk kez sevdiğim biri ölüyo, ne yapacağımı bilmiyorum. babama sorardım normalde.

 
Öncelikle allah sabır versin, veraset ilamını siz veya diğer mirasçılardan biri noterden alabilir, veraset ilamının lazım olduğu banka vs gibi yerlerde kullanabilirsiniz. Fakat noterden alınan veraset ilamı e devlette gözükmüyor, e devlete işlenip dava vs dosyalarını görüntüleyebileceğiniz veraset ilamı için yine siz veya diğer mirasçılardan biri sulh hukuk mahkemesine başvurup berasrt ilamını alabilirsiniz.


  • delikedidilimiyedi  (20.05.22 16:59:12) 
başın sağolsun, allah sabır versin.

veraset ilamı çıkarmanın bir süresi yok. çetrefilli miras, varis olayları yoksa mahkemeye falan gerek yok. mirasçılardan biri herhangi bir notere gidip veraset ilamı çıkartmak istediğini söylüyor, noter de hazırlayıp veriyor.

sonraki yapılacak işlem veraset intikal beyannamesi vermek. bunun süresi vefat tarihinden itibaren 4 ay, herhangi bir acele durumu yok. bu beyanname ile pederin varlıkları, borçları bir beyannameye yazılıp vergi dairesine veriliyor, mirasçılar da veraset ilamındaki oranlarla yazılıyor. vergi dairesi eğer çıkıyorsa vergisini hesaplıyor, ödeyince borcu yoktur kağıdı veriyor. vergi çıkmıyorsa doğrudan borcu yoktur kağıdı veriyor. o kağıtlarla gidip varlıkları, borçları üstünüze alıyorsunuz.
  • kibritsuyu  (20.05.22 19:35:14 ~ 19:36:13) 
allah rahmet eylesin. İnsan yas sürecinde oraya git buraya git, kafa olarak yoruluyor ve anladığım şu ki tek başına halledilecek çile değil. ben de 2 haftadır bu işlerle uğraşıyorum, bugün en nihayetinde bitirebildim gibi. süreçten geçerken öğrendiğim kadarıyla 3 başlık altında toplayabilirim:

Veraset ilamını noterden çıkardıktan sonra (ölüm belgesi ve yaklaşık 400 tlye çıkıyor)

1) babanın üzerine olan mallar ve borçlarla ilgili bilgi toplama
2) malların babanla olan ilişiğini kesme
3) ilişiği kesilen malların varislere intikalini gerçekleştirme

1 (bir kişi herkesin kimliğini alıp bu adımı halledebilir)
a) ev arsa varsa belediyeden rayiç bedel gösterir belge ve tapu dökümü alıyorsun.
b) banka hesaplarının olduğu bankadan beyan alıyorsun borcu yoktur, hesabında şu kadar para vardır diye.
c) yukarda topladığın bilgilere dayanaraktan "emlak vergisi bildirimi" diye bir kağıt da doldurman gerekiyor bi sonraki adıma geçmeden önce.

2 (yine herkesin gitmesine gerek yok)
ölenin mallarıyla ilişiğini kesme aşamasında ikametinin olduğu ilçenin veraset intikalini yapan vergi dairesini öğrenip oradan randevu alarak gitmen gerekiyor(istanbul için konuşuyorum) her belediyenin kendi vergi dairesi veraset intikaliyle uğraşmıyor. şu linkten gitmeden önce toplaman gereken evrakları(1. adımda saydığım ve daha fazlası) ve istanbulda hangi vergi dairesine gitmen gerektiğine bakabilirsin. araç varsa baban adına kasko değer belgesinin ekran görüntüsünü eklemeyi unutma.

vergi dairesinde 2 saatten fazla bekledik haberin olsun. orada damga vergisi diye ufak bi makbuz kesiyorlar ödüyorsun ve mallarının bulunduğu belediyeye, bankalara, ve araç varsa ilişiğinin kesilmesi için yazı çıkartıp veriyorlar.

3) bu adımda artık varislerin hepsine ihtiyaç var çünkü malları üzerinize alırken herkesten imza alıyorlar
a) araç varsa vergi dairesinin araç için verdiği yazı ile notere gidiyorsun orada tüm hissedarların üzerine ruhsat çıkarıyorlar.
b) vergi dairesinin banka için verdiği yazıyla bankaya gidiyorsun ve hesapta kalan tutarı size verip hesapları kapatıyorlar.
c) vergi dairesinin ev/arsa için verdiği yazı varsa bunu tapuya zaten direkt gönderiyor ama tapuları da halletmek istiyorsan web tapu internet sitesi üzerinden online başvuru oluşturuyorsun. başvuru oluştururken diğer işlemler> miras intikal adımlarını izliyorsun. senden 2 belge fotoğrafı yüklemeni istiyor sistem( veraset belgesi ve vergi dairesinin ev/arsa için yazdığı yazı). başvurunu oluşturduktan sonra bekliyorsun, mesaj atıyorlar. mesaj atımından itibaren tapuya gitmek için bi ay süren varmış.

bunlarla da bitmiyor, elektrik su doğalgaz abonelikleri varsa eğer onları da üzerinize alma meselesi var. ama bunu sona bırakabilirsiniz. igdaş ve su uzaktan halloluyor da ck elektrik ille de müşteri hizmet merkezine gelmeniz gerek diyor ve elektrik taşıma için dask poliçe no soruyor. bu abonelik taşıma işlemlerini kendi müşteri hizmetlerini arayıp ayrıntılı öğrenebilirsin.

umarım unuttuğum bir şey yoktur. yazının uzun olması gözünü korkutmasın desem de uzun ve yorucu bir süreç. çok detaylı da anlatmadım. umarım atladığım bir şey olmamıştır. takıldığın bir yer olursa sorabilirsin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
  • olutaklidi  (20.05.22 22:09:46 ~ 22:15:52) 
Başın sağ olsun öncelikle...ben noterden on dakikada çıkardım. İlk yanıtın aksine e-devlette de görünüyor. Noterde masrafı 20-30 tl kadar daha fazlaydı sadece. Ölüm belgesi falan götürmedim, sadece annemin tc numarası ile işlem yaptım.


  • Phoebe  (21.05.22 00:37:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.