[]

Fotoğraflardaki diğer yüzleri sansürlemek

İş vesilesiyle gidilen fuarda tanıştığım birisi var. Ortak arkadaşımız yok, aynı şehirde ve hatta çoğu zaman aynı ülkede yaşamıyoruz, tanıştığımız gün dışında yüz yüze görüşmüşlüğümüz de yok ama 4 senedir arada hal hatır sorar, yılbaşında hediyeleşir, esince şarkı paylaşır, geyik goygoy yapar haldeyiz, twitterdan da takipleşiyoruz. İki tarafın da kişisel bilgilere (ev adresi, şirket, okullar vesaire.) sahip olduğu ve mektup arkadaşlığı türevinde, flört mlört durumları içermeyen bir iletişim içindeyiz. Durum bu.

Bana vakti zamanında aslında arkadaşını çektiği ama arkaplanı güzel bulduğu bir doğa fotoğrafı yollamıştı ve arkadaşının yüzünü sansürlemişti. Tek olduğu için, kişiyi tanımadığım için garip gelse de üzerinde düşünmedim ama sonrasında başka bir fotoğrafta yanında duran 2 arkadaşını da aynı şekilde kapattı. İlginç ve garip geldiği için sordum tabii ve ''onların izni olmadan paylaşıyorum o yüzden yüzlerini kapatıyorum'' cevabını aldım.

Anlıyorum dedim geçtim ama bu bana hala tuhaf ve aksi şekilde ayıp geliyor. Eğer benim bakmamda bir sakınca varsa hiç göndermemek daha uygun bence. Öbür taraftan diğerlerinin fotoğrafın gönderilme sebebiyle alakası olmadığını da anlıyorum. Bu arada gayet kamusal alanda çekilmiş, instalık fotoğraflardan bahsediyoruz.

Siz ne düşünüyorsun bu tavır hakkında? İdeali nedir?

 
Kişisel veri, özel hayatın gizliliği gibi konular örneğin avrupa'da hassas konular, arkadaşın bulunduğu memleket sebepli böyle bir hassasiyet geliştirmiş olabilir, anlaşılır bir şey.

Aksine sen gereksiz hassasiyet gösteriyorsun bence, üzerine alınacak bir şey yok, başkasına gönderirken de yapıyordur.
  • Bruce  (03.05.22 17:28:44 ~ 17:30:01) 
olması gerekeni yapmış, herkes yapmadığı için garip gelmiştir.


  • jelly bear  (03.05.22 17:36:47) 
Böyle düşünenler olmasına sevindim, direkt sizinle tartışmak isterim bu konuyu çünkü ben mantığını anlamıyorum ve arkadaşım dediğim birine fotoğraf gönderirken direkt yolluyorum.

Yerleşik olarak Türkiye'de yaşayan kendisi ama bence bu mühim değil. Kültürel bir şey göremiyorum burada ne bileyim fiziksel temastan hazzetmemek, parkta gördüğün tatlı bir bebeğini sevmek gibi düşünemiyorum.

Mesela oradan geçen herhangi biri onları görebilirken, arkadaşımız dediğimiz bir başkası o anın fotoğrafını neden göremiyor? O an oradan geçiyor olsa selamlaşacağımız ve belki tanıştıracağımız kişi, fotoğraf haline gelince sakıncalı mı oluyor?
  • Piukh  (03.05.22 17:42:46 ~ 17:44:21) 
Normal olan izinsiz paylaşmamak.
Mesela kendi oğlum, asla fotoğrafının paylaşılmasını istemiyor. Ben de "hadi ordan" demiyorum ve hiçbir yerde paylaşmıyorum.
Belki de böyle bir sorun yaşamamak için sansürlüyordur.
Yakın zamanda bir duyuru vardı burada. Birisi duyuru sahibinin kardeşinin fotoğrafını profil fotoğrafı yapıp uygunsuz şeyler paylaşıyor şeklinde.
  • pro9it9is9  (03.05.22 17:50:53) 
Yapması gerekeni yapmış +1

Arkadaşın yanında bir arkadaşıyla manzaraya poz vermişken manzarayı görmen için sana da atıyor, arkadaşın ister istemez o kişiye bir bağlantı oluyor, sen çok iyi niyetli de olabilirsin fakat bunun sorumluluğunu almak istemiyor

Ordan geçen herhangi biri onları görüyor ve belki onlarla etkileşime geçebiliyor, laf atıyor gülümsüyor ya da espri yapıyor, böyle bir olayda nasıl isterse tepki verebileceği kişisel iradesi oluyor
  • freebird5406_2  (03.05.22 17:53:02 ~ 17:54:08) 
O kişi o an orada bulunmayı rızasıyla tercih etti ama bulunmadığı ortamda tanımadığı birine kendini göstermek istemeyebilir, sana gelen fotoğrafta rızası yok.


  • Bruce  (03.05.22 17:54:54) 
görmekle fotoğraf aynı şey değil. ben seni sokakta gördüm, desem ki gördüm zaten bi de fotonu çekeyim izin verir misin?


  • jelly bear  (03.05.22 17:58:21) 
Ben yakın arkadaşlarıma bi şeyler atarken bile öyle yapıyorum. Çok linç yiyorum bazen :) ama sonuçta o insanlardan izin almadım.


  • aguen  (03.05.22 18:21:56) 
@pro Bahsettiğim durumda fotoğraf yayınlamak diye bir şey yok, her şey iki kişi arasında. Mesela oğlunuzun bahçede oynarken fotoğrafını çektiniz, bunu dostun diyemeyeceğimiz ama arkadaşın birine gönderirken dur yüzünü sansürleyeyim der misiniz? Bu bence çok büyük ayıp; karşındakine, uygunsuz bir durum yaratabilirsin, pedofili çıkarsın neme lazımı düşündürüyor. Akıldan geçiyorsa öyle bir ihtimal o zaman hiç paylaşmamak lazım bana kalırsa.

@free Vermem ve hatta bir sokak fotoğrafında kalabalığın içinde öylece biri olarak bulunmak da beni rahatsız eder. Çünkü dediğiniz gibi o anımın kaydı düşülüyor. Bunun arkadaş özelindeki durumu ise bence farklı. Mesela bir arkadaşımın ikimizin içinde bulunduğu bir fotoğrafı diğerine göndermesi beni rahatsız etmiyor, beraber baş başa fotoğrafımız varsa bir ölçüde güven var demektir. Saçma bir şey çıkar mı, düşük de olsa çıkar ama çıksa ne olacak, nihayetinde kamusal alandaki bir fotoğraf. Karşımdakine bunu düşündürmektense ya hiç göndermem ya da o küçük riski alırım.

Ama anlıyorum ki farklı düşünen epey insan var ve genel bir kabul yok. O yüzden şahsen bundan sonra can ciğer demediğime hiç göndermemekten yanayım.

Herkese teşekkürler. :)
  • Piukh  (03.05.22 18:25:31) 
Ben ne olursa olsun fotoğrafımın 3. Bir kişiye gönderilmesini istemem. İsterse can ciğer olsun fotoğrafı çeken ile. Foto benim sonuçta. Ve bu durumda o ya da bu nedenle benim fotomu en yakın arkadaşına, annesine, dostuna, eşine gönderecekse o zaman ya benden izin almalı ya da fotodan benim kişisel verim olan yüzümü vs silmeli. O fotonun benimle ilişkisini koparmalı.

Arkadaşınız doğru yapıyor. Benim fotomu başkasına atsalar ben problem ederim. Size de paylaştığınız kişi ile can ciğer olsanız bile kimsenin fotosunu 3. Kişilerle paylaşmanızı öneririm. Çünkü çok yanlış.
  • zimbirik  (04.05.22 00:36:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.