[]

Framed Türkçe karşılığı

Birinin dış görünüşü, doğum yeri gibi özellikleri ya da geçmişi nedeniyle suçlu kabul edilmesi anlamında “framed”kelimesinin Türkçe ve hukuki karşılığı ne olabilir?


Örneğin ABD’deki bir olayda aslında kurbana yardım eden bir afro framed ediliyor ve hapse giriyor gibi…

 
Yaftalanmak?

hukuki falan değil tabi görür görmez atladım :D

Aslında framed suçsuz birini suçlamak değil miydi? Yalan delil ile falan.
  • hedep  (22.01.22 22:34:44 ~ 22:38:30) 
Hmm öyle de olabilir. Ama bir kaç yerde ön kabul nedeniyle otomatik suçlu addedilmesi gibi anladım. Teşekkürler.


  • renegade  (22.01.22 22:40:11) 
Biraz araştırdım. Üstteki arkadaşın dediği gibi "be framed" kullanımının "masum birini suçlu göstermek" anlamı var.

Buna da Türkçede iftira atmak denebilir.
  • dissendium  (22.01.22 22:48:30) 
framed anlamini yanlis dusunuyor olabilirsin. biri framed edilince bir "suclu kabul edilme / varsayilma" degil aktif bir "suclu gosterilme (aleyhinde yalan delil ureterek)" soz konusu. yani biri birini frame ediyorsa ona aktif olarak komplo kuruyor demektir. bu durumda komplo olarak cevrilebilir.

mesela bir afro frame ediliyorsa, suclu olmamasina ragmen polis onun aleyhinde delil uretir (mesela atiyorum arabasi temiz olmasina ragmen arabaya uyusturucu yerlestirip sonra buldum der) ve yalanci sahitlik eder, yalanci sahitlik edecek kisileri bulur ve bu kisiyi suclu olmadigini bilmesine ragmen onu hapise yollatir.

komplo diyebiliriz bu yuzden. ozetle framed deyince suclu olmayan birini aktif olarak suclu gostermeye yonelik bir caba soz konusu olur.
  • robokot  (22.01.22 22:53:16) 
Sözcüğü daha önceden bilmiyordum ancak eğer @robokot'un tarif ettiği gibiyse ve siz de hukuki tanımını soruyorsanız tck 267'de iftira suçu şu şekilde tanımlanıyor;

"Yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

Aynı maddenin sekizinci fıkrasında bu suç "iftira suçu" olarak tanımlanıyor.
  • akhenaten  (22.01.22 23:00:14) 
Teşekkürler. Anlaşıldı.

Peki bu frame işinde afroyu mülteciyi seçmeye ne diyebiliriz? Irkçılık önyargı yafta streotip ön kabul?
  • renegade  (22.01.22 23:00:59) 
amerika ozelinde irkcilik der gecerler. polislerin orta atip hakimlerin gole cevirdikleri icin "systemic racism" veya "institutional racism" dedikleri de olur.


  • robokot  (22.01.22 23:06:42 ~ 23:08:32) 
Amazon’da şöyle bir film var bu konuyu da içeren burdan önermiş olayım. www.imdb.com


  • renegade  (22.01.22 23:11:14) 
ilgileniyorsan seylere de bakabilirsin, 20-30 hatta 40+ yil sonra ozgurlugune kavusan, uzerine atilmis sucu islemedigi kanitlanan zenciler, her sene haberleri 3-5 duser medyaya. sirf bu insanlari hapishaneden kurtarmak icin kurulmus dernekler falan var hatta. ciktiklarinda anlasiliyor ki bir suc islenmis, polis "calisiyor, basarililar" dedirtmek icin bulduklari ilk supheliyi alicengiz oyunlariyla islemedikleri bir suca itiraf ettirmis, hakim de kotasini doldurmak icin hapse atmis. uzerinden onlarca yil geciyor, bu davalari kurcalayan gonulluler sayesinde bu kisilerin sucsuzluklari ispatlaniyor, uzun seneler sonra serbest kaliyorlar falan. tabii usulsuzluk yapan devlet calisanlarinin basina bir sey gelmiyor (kimisi coktan ölmüş oluyor) vs. boyle hatta idam cezasindan donen mahkumlar var amerikada.


  • robokot  (22.01.22 23:16:21 ~ 23:17:17) 
(bkz: steven avery) olayı var bier de meşhur. sanırım sabıkalarından dolayı kurban seçiliyor


  • renegade  (22.01.22 23:44:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.