[]

binalardaki sıvaların düşmesi

dünkü depremden sonra yeni yapılan lüks binaların çoğunda sıvalar dökülmüş. güzel gözüksün diye incik cincik eklenen şeyler yerlerde.
bir binanın depremde sıvalarının dökülmesi o binanın sağlam olmadığını mı gösterir?

bizim oturduğumuz 40 yıllık binada hiç hasar görünmüyor. geçen sene mantolama yapıldı. evin içersinde de hasar görünmüyor. evin dışında hasar oluştuysa bu hasar mantolamanın altına saklanmış olabilir mi? yoksa hasar oluşsa mantolama üzerinde de hasar görülür mü? bu konularda cahilim :)

düzeltme : 40 değil 30 senelikmiş bina

 
kolonlara ve kirişlere bakın onlar önemli.
tuğla duvarların yada dış cephe sıvasının deprem önemi ile hiç bir alakası yok.sıvarsın geçer.
40 yıllık binaların da bodrumuna inip oradaki taşıyıcı kolonları bir gözlemleyin.hasarlı olsun olmasın 40 yıllık bina deprem için güvenli değildir.
  • jamswety  (31.10.20 16:43:50) 
ya ekşide de aynı tartışma var. insanlar sizin gibi soru sormak yerine ahkam kesiyor hiç bir bilgisi olmadığı halde. deli oluyorum bu işlere.

sıvaların dökülmesi binanın sağlam olmadığını göstermez. aksine deprem sırasında mantıklı bir şekilde çalıştığını gösterir. taşıyıcı sistemle alakası yoktur çünkü. benim dolabım devrildi, binam sağlam mıdır demekle aynı şey hemen hemen.


eğer kolon ve kirişlerde hasar oluştuysa yüksek ihtimalle içeriden gözlemleyebilirsiniz çünkü çatlaklar oluşur. her çatlak da hasar demek değildir. çatlakların şekli ve derinliği önemlidir. dışarıdan bir hasar oluşmaz. mantolama ile kapatılması söz konusu olmaz yani. evhamlıysanız uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz. çevre şehircilik bakanlığı yapıyor galiba deprem tetkiklerini eski binalarda.

kendiniz ise kolon kiriş birleşim bölgelerini kontrol edebilirsiniz. ilk hasarı o bölgeler alacaktır maksimum yükün bindiği yerler olarak. dışarıdan görünen bir hasar yoksa yüksek ihtimalle önemli bir hasar da yoktur.


binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını maalesef anlayamazsınız. yukarıdaki arkadaşın dediği karot alarak test yapmak beton dayanımını ölçer sadece. bir fikir verir. bir kaç farklı test metodu da var ama dediğim gibi bence hiç biri tam olarak kesinlik vaad etmez.


detaylı deprem tetkikini yaparsanız da binanız muhtemelen geçmeyecektir çünkü binanız deprem yönetmeliğine göre yapılmadı. her şey tam olsa bile bodrum perdeleri duvar örülmüştür. şu anki yönetmelikte betonarme perde yapmak zorunludur. binanızın demirleri %99 nervürlü demirden yapılmadı. o da zorunlu şu anki yönetmelikte. yine %99 ihtimalle hazır betondan da yapılmadı. bu da beton kalitesinin her bölgede aynı olmaması anlamına geliyor.


şahsi fikrim deprem yönetmeliğinden önce yapılmış her konutun bu testlere göre yenilenmesidir. ancak bu demek değildir ki yönetmelikten önceki her bina çürüktür. yine şahsi fikrime göre 2011 sonrası yapılmış her bina, müteahhit tarafından ağır saçmalanmadıysa bir şekilde ayakta kalır büyük depremlerde hasarlı da olsa. çünkü şartlar çok sıkı.

2001 sonrası binalar ise nispeten sağlam çünkü ilk yönetmelikle beraber hazır beton kullanımı da zorunlu hale geldi projelendirmede ciddi tedbirler alındı vs.

ondan öncesi için sağlam olan binalar da var. olmayanlar da. tam bir tespit yapmak mümkün değil ama dediğim gibi analiz yaparak fikir sahibi olabiliyoruz.


şu sıva vs. işleri için lütfen okuyun:

eksisozluk.com
  • syozkn  (31.10.20 18:52:58 ~ 18:56:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.