[]

60 yaşındaki babası iki işte birden çalışan kız

Az önce cezmi kaloriferde gördüm bu tweeti. Sonra kızın instagram profiline baktım. Utandım. Sırf sen istanbul ticaret üniversitesinde okuyabil diye 60 yaşındaki adam gece gündüz iki işte birden çalıştı. Sen naptın? İnstagrama iphonedan çektiğin kombin fotoğraflarını attın. Bu bana kabul edilebilir gelmiyor. Haksız mıyım? (Evet bana ne aynı zamanda. Ama adamcağıza üzüldüm.)




 
"Ara sıra insanlara yorum yapmadan önce bu beni ne ilgilendirir diye sorsak hepimizin hayat kalitesi bayağı bir yükselir" bunu yıllar önce twitterda bir arkadaşım yazmıştı; o günden beri gördüğüm en haklı tespiterden biri olabilir.

Kızın babası bunu sorun etmiyor, kız mutlu; o zaman bu bizi ne ilgilendirir? Ayrıca henüz 20li yaşlarının başındaki bir kızdan bahsediyorsunuz, kendi yasitları gibi davranmasindan, instagramda fotoğraf paylasmasindan vs doğal ne olabilir? Babası iki işte çalışıyor da okutuyor diye yasitları gibi davranmaması mi gerekir? İPhone dediğiniz ülkemizde pahalı, Avrupalılarin 12-13 yaşındaki çocuklarının elinde. Kız evini barkını sattirip, sonra üniversiteyi de bitirmeyip babasını iki işte çalıştirsa belki tuhaf gelebilir de mezun da olmuş anladığım kadarıyla. Ayrıca kızın babasına 'iki işte çalış, beni okut. Bana iPhone al' filan dediğini de sanmıyorum.

Edit: merak edip şimdi baktım, normal 20li yaşların başındaki instagram profili bu. Üstelik kız mezun olali bir sene olmuş ve çalışıyor anladigim kadarıyla. Belki kendi iphonenunu kendi almıştır, olamaz mı?
  • fraise  (05.08.20 01:43:03 ~ 01:52:06) 
o fotoğrafı ben de gördüm ve bana da bi kekremsi geldi.
ama şu da var, o kız okumayıp arkadaşlarıyla alem yaparak da para yiyebilirdi. dersini bilmesi, okuması güzel şeyler.
mezun olmuş, yakında çalışmaya başlayınca ailesine de ayardım edecek illaki. ve bu da babanın emeklerini tam karşılamasa bile, bir güzellik.

çocuk dediğin şey böyle bir şey zaten. emek harcıyorsun, kazanıp kazanıp yediriyorsun ve bundan mutlu oluyorsun. babaya sorsak kızından bir şey de beklemez zaten muhtemelen. o mezuniyet gururu ona yetmiştir. yani, tek taraflı bir verme durumu yok. kız da mezun olarak babasına bu gururu yaşatıyor. kızın bunu paylaşması ise sosyal medyanın bir gerçeği. paylaşmak istemiş işte. bu paylaşımlar ilk bakışta tuhaf gelse de, gençlerin aile komplekslerinden kurtulmaları için önemli bence. bir kız da temizlik işinde çalışan babasıyla olan fotoğrafını paylaşmıştı. aslında bu tarz fotoğrafların Cezmi gibi hesaplardan paylaşılacak kadar ilginç bulunması olayın farklılığı sebebiyle değil. maalesef günümüzde gençler ailelerinden ve maddi yetersizliklerinden utandıkları için, çocukların bu davranışları güzel geliyor.
mezuniyetine ailesini götürmek istemeyen çok genç var. kıyafetleriyle, tarzlarıyla Nişantaşı kopyası olmaya çalışan çok genç var. kız moda dergisinden fırlamış gibi gezip ünlü cafelerden Şeyma subaşı fotoğrafları atarken annesinin temizliğe gittiğini, babasının diploma sahibi olmadığını saklıyor. bu açıdan bile baktığında, karşılıklı bir güven hali bu. şirin.
  • lovemyself  (05.08.20 01:55:07) 
Kendi başarısını olduğundan büyük gostermek için babasını olduğundan fakir gostermis de olabilir. Ailesinin ekonomik durumu yansıttığı kadar kötü olmayabilir bile. Böyle Yeşilçam hikayeleri bana pek inandırıcı gelmiyor.


  • epistemic_regress  (05.08.20 02:36:27) 
Ayrıca kusura bakmasın ama herhangi bir sağlık engeli yoksa babasının değil kendisinin çalışması gerekirdi. Adamın durumu gerçekten kötüyse ve kızını kiramadigi için iki işte birden çalışmak zorunda kaldıysa onun adına ben de üzülürüm.


  • epistemic_regress  (05.08.20 02:39:20) 
Basari hikayesi goremedim ben konuda.
Cok uzucu buldum aksine.
Bize diyecek laf dusmez tabi ama bana uzucu geldi. Ben rahat edemezdim boyle bi durumda asla. Burada mesele 2 is degil, bu 2 isin ne ugruna yapildigi cunku.

Ovunmek icin yazmiyorum ama universite sinavinda onemli bi derece yapmistim. Ilk sene girdigimde de baraji biraz gecmistim cunku dersaneye gitmezdim, lise sondayim takilip duruyorum falan.. calismadim yani. E ertesi yil zeka seviyem mi artti aniden, hayir. Calistim. Uni sinavi IQ sinavi degil, calis-kazan sinavi.
O acidan uzucu buldum. Konu robert kolej falan olsa hadi olur o fedakarlik ama siradan, biraz calisilsa parasiz girilebilecek bi vakif universitesi konu.
Ya da 2. yil hazirlanirken ozel hocalar falan fedakarlik yapilabilir ama bunu tuhaf buldum.
Ben rahat edemezdim. Gezdigim tozdugum her yer vicdanimi rahatsiz ederdi. Bakis acisi tabi..
Bu arada bogazici olmayinca iyi egitim parasal kaynaktan dolayi vakifta diye ben de ozel unide burslu okudum. Okulda kit kanaat okuyanlar vardi hep, bana hep cok tuhaf gelmisti o kesim. Cogu da mezun olduktan sonra evlendi benimkilerin ahsjd
Yani ben bu durum hep uzucu bulmusumdur..
Tamam aile en iyi sekilde cocuga bakmali, buna mecbur ama ozel universite ya. Ben istesem parayla da giderdim ama burslu program diye bi sey varken sacma.
  • Kittie  (05.08.20 08:00:31 ~ 08:19:44) 
Her şeyden acıtasyon yapmayı bırakın artık.
Öncelikle bizi ilgilendirmez.
Babası 40 yaşında çocuk neden yapıyor? Parası yokss pardon?
Çocuğu için gerekli gördüğü her neyse bunun için kendi rızasıyla çalışmış bir baba var ne alaka yani yaşı vs?
Bir de eğitimi için ya da genel olarak çocuğu için (gerekirse gezip tozması vs) çalışmayacaksa ne için çalışacak zaten?
Aşırı haksızsın.
  • jimjim  (05.08.20 08:09:00) 
Anne baba çalışıyor ve maaşlarının zaman zaman 2/3'ü çocuklarının eğitimine gidiyor. Şimdi bu cocugun, çocukluğunu yaşamaya gencin gençliğini yaşamaya hakkı yok mu? Instagram'da paylaşım da yapsın, arkadaşlarıyla eğlensin de. Asıl sorun bunlar değil de o kadar emeğe karşın üniversite okuması anne ve babasının maaslariyla sadece ve sadece eğlenmesi olurdu.

Bu arada yaşınız kaç bilmiyorum ama evlat demek böyle bir şey. Umarım kendi çocuğunuza sana akşam yemeği yedirdim bu gece eğlence yok git odana ben olmasaydim ne yapardin bunu düşün gibi söylemlerde bulunmazsiniz.
  • howfaristhesky  (05.08.20 09:47:47) 
Çocuk yaptıysan bakacaksın + 1
Kimse zorla çocuk yaptırmıyor insanlara. Hobi olarak ebeveyn olunmaz.

  • rewlack  (05.08.20 09:54:26) 
Kızın okurken çalışarak, sefalet içinde mezun olmasındansa 60 yaşındaki babasının iki işte çalışarak kızını okuturken kızının iphone ile kombin fotoğrafı atmasını yeğlerim. Toplum için daha iyi olan ikincisi. Ayrıca 20li yaşlarda birisi tabi ki akıllı telefonu ile instagrama fotoğraflar atacak yani bunları lüks olarak göstermek saçma. Biri yoksulum diyorsa ondan açlıktan ağzının kokmasını bekliyor insanlar. Sokak röportajlarında da görüyoruz biri açım diye isyan ederken başka biri çıkar telefonuna bakalım diyor. Aklınca cebinde akıllı telefon varsa zenginsine getiriyor. İstiyor ki Nokia 3310 kullansın gerçekten fakirse.

Bu kızın eğlenip instagrama fotoğraf koymasından rahatsız olanlarda da bu kadar olmasa da benzer düşünce var bence. Babasını iki işte çalıştırıp okuyorsa ev-okul-ev hayatı olmalı, hiç eğlenmemeli, telefonu dandik olmalı vs vs. Böyle olmaz zaten. O yüzden babası böyle bir yolu tercih ettiyse ki mutlu görünüyor. Kızının böyle okuması en doğal hakkı. Ki kızı da başarıyla mezun olmuş işte daha ne yapsın
  • nundu  (05.08.20 11:43:50) 
arkadaşımın kardeşi ve babası böyle bir durumda.

babası zamanında epey zenginmiş, hatta gençliğinde günümüz yaşlı ünlüleriyle arkadaşlık yapıyormuş. sonra alkol vs gibi şekilde parayı tüketmiş. kumar var mı bilmiyorum ama söylediğine göre uçan kuşa borcu var, reddi miras düşünüyorlar.

arkadaşım ailesinden fazla destek görmeden, part-time çalışarak okulu bitirdi. hatta şimdi ailesine destek oluyor.
babası 60'lı yaşlara gelince uslandı ve iki işte çalışarak küçük kızına destek olmaya çalıştı. ama arkadaşımın kardeşi hiç bir şeyden eksik kalmadı. rahatsız edici mi dersin, acımasızlık mı dersin, onu bilmem. ancak babası zamanında ailesine ve kızlarına karşı yerine getirmediği sorumlulukları 60'larda getirmek zorunda kaldı. kızı okulu bitirsin diye gün sayıyor.

yani olay bir twitte yansıtıldığı gibi olmayabilir. öyle olsa bile haklı ya da haksız gerekçeleri olabilir. ben hiç bir olayın yeşilçamvari bir drama ile gerçekleştiğine inanmıyorum.
  • biseysorcaktim  (06.08.20 11:47:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.