[]

twitter'ın serverı yurt dısında ise muhalifler nasıl gözaltına alınıyor?

soru baslıkta arkadaslar. nedir bunun yöntemi? isim soyisimden mi adres takibi yapıyorlar. kaldı ki göz altına alınan kişi bu tweetleri ben yazmadım derse nasıl ispatlayabilirler?




 
avukat değilim ama bilgisayarına veya telefonuna bakıp ilgili twitter hesabına giriş yapmış mı yapmamış mı diye kontrol etmeleri yeterli bir delil olur sanırım.

bu arada server'lar yurtdışında diye tamamen anonimlik gibi bir durum yok, twitter talep edilmesi halinde bu bilgileri paylaşabiliyor zaten.

help.twitter.com
  • aziz dostum jack  (04.07.20 10:50:00 ~ 10:52:37) 
Anonim değilsen isim soyismden fotoğraftan vs buluyorlar, bazısı nick kullanıyor ama bakmışsın evinden işyerinden falan paylaşıp yapıyor yer bildiriminde bulunuyor, öyle de buluyorlar ama "ben yazmadım benim telefonumdan bilgisayarımdan kuzenim yazmış" dediğinde duruma göre ceza alabiliyorsun da almayabiliyorsun da o tamamen o dönemin siyasi iklimine bağlı.


  • angelus  (04.07.20 10:50:59) 
@aziz dostum jack

elbette kişinin telefonundaki ve bilgisayarındaki twitter'a ait cache'i, cookies'i vs. sildiğini varsayıyorum.

twitter'ın durup dururken sırf erdoğan'ı eleştirdi diye dataları paylaşacağını sanmam. ancak çocuk pornosu, cinayet vs gibi illegal işlerde data paylaşımı yapılıyordur.
  • chomaristan  (04.07.20 10:52:49 ~ 10:54:16) 
@chomaristan

elbette erdoğan özelinde değildi bu bahsettiğim. twitter da yazmış zaten her gelen IP talebine cevap vermiyoruz diye. gelen talebi inceliyorlar gerçekten bir fikir özgürlüğü mü engellenmeye çalışılıyor yoksa bir suç var mı kendi içlerinde değerlendiriyorlar ona göre paylaşıyorlar. tabii türkiye'de bir ofisleri olsa böyle bir rahatlık olmaz talep edilir, talebe cevap verilmez ise bir gece ansızın twitter ofisi basılır vs.

mesela bir örnek, ankara'daki bombalı saldırı öncesi atılan tweetlerin sahipleriyle ilgili bilgileri paylaşmışlardı.

www.aljazeera.com.tr
  • aziz dostum jack  (04.07.20 11:01:55) 
@aziz dostum jack

iki şeyi karıştırmamak lazım. türkiye'de temsilcilik ofisi açmalarına rağmen serverları yurt dışında tutabilirler (ki tahminim bırakın serverı buraya taşımayı türkiye'de temsilci bile bulundurmayacaklardır). dolayısıyla ak parti'nin ip talebine olumsuz yanıt verilmesi durumunda temsilcilik ofisine baskın yapsalar dahi bir sonuç elde edilemez. ancak bant genişliği daraltılır veya web sitesi engellenir.
  • chomaristan  (04.07.20 11:08:22) 
türkiye'deki internet sağlayıcıya gidip "şu abonenin şu tarihte saatte ziyaret ettiği siteler" diye talep edebilirler, orada twitter da görünür. hatta bütün internet trafiğini önüne koyabilirler, erişim sağlayıcılar paşa paşa uymak zorunda.


  • celeron 300a  (04.07.20 11:32:28) 
@celeron 300a

internet sağlayıcı göz altına alınan kişinin twitter'daki profilini gösterebilecek olsa rte neden twitter'a server'ını tr'ye taşı diye baskı yapsın ki?
  • chomaristan  (04.07.20 11:40:21) 
@chomaristan
ISS'ler VPN kullanmadığınız sürece her türlü internet trafiğini görebilir. VPN kullanıyorsanız da VPN ile bağlandığınızı ve bağlanılan IP adreslerini bilir.
İşin kötüsü ISS'e yakalanmayayım diye VPN kullananlar, bu sefer verilerini tüm dünya'ya açmış oluyorlar.

Türkiye'de sunucu kurulduğunda Türkiye lokasyonlu kullanıcı verileri bu sunucularda toplanacak. Belki gelecekte ceza kesilmesi ve yaptırım uygulanmasını gerektirecek durumlarda sunucular üzerinden ilgili kuruluşa baskı uygulanabilecek. YTD
  • cauldronwizard  (04.07.20 12:01:07) 
ISS olayı biraz yanlış algılanıyor bana kalırsa. ISS tüm trafiği görebiliyor fakat hangi hesaptan işlem yapıldığını bilemiyor. Yani Ahmet_Kozalak isminde bir kullanıcı 3 Temmuz 2020'de Twitter'da giriş yapıyor ve başını derde sokacak tweet'ler atıyor diyelim, sonra bilişim suçları masası bu adamı buluyor IP'sinden araştırıyor ISS aracılığıyla o saatte Twitter'a girdiğini de buluyorlar ama burada yapamadıkları şey şu; o saatte Twitter'a girip o tweet'leri atan kullanıcı Ahmet_Kozalak mı? Baktığın zaman ISS evet bu IP'den giriş yapılmış diyor ama ISS sadece trafiği tutuyor, kullanıcı kaydı üzerinden hesap eşleşmesi yapamıyor. Ahmet Kozalak "ben girdim ama bu hesaptan girmedim, bu hesap benim değil ayrıca, ben başka bir hesaptan girdim, bu IP de onu gösteriyor" diyebilir, kimse bunun aksini ispat edemez Twitter'dan başka, Twitter'dan da istenen o saatte Ahmet_Kozalak hesabı ile giriş yapılan IP'nin eşleştirme bilgisini almak, alabilirse ancak bu şekilde teyit edebilir, diğer türlü teknik olarak kanıt oluşturmaz.


  • angelus  (04.07.20 12:17:27) 
Peki bulunan nasıl bulunuyor ben onu anlamıyorum.


  • pass  (04.07.20 12:30:41) 
@angelus

teşekkürler bilgi için. şimdi ak partiyi eleştiren bir kişi isim ve soy ismini kullanmasa, twitter'a resim koymasa ve lokasyonunu da twitter'dan bildirmese o zaman yakalanmasına imkan var mı? bu kısım tam oturmadı :)
  • chomaristan  (04.07.20 12:37:59 ~ 12:39:33) 
Adamin kabak gibi isim soy isim ile hesabi var, ustune resim de koyuyor, yetmiyor universite, calistigi yerin adini da yaziyor. Sitting duck gibi duruyor orda cat aliyorlar iste iceri. Gcelerin yargici nickli, Iron man profil resimli adam sovsun bakalim Tayyip'e, Esraya bulabiliyorlar mi?


  • speedy  (04.07.20 12:39:10) 
chomaristan; Seni kişisel olarak ele verecek bir bilgi paylaşmamışsan; yani isim soyisim fotoğraf evden işyerinden okuldan vb bildirim yoksa, kısacası gerçek bir anonimsen bulunmana imkan yok.


  • angelus  (04.07.20 12:45:07) 
benim bildiğim kadarı ile yasal süreci sonuçlanmış her casei twitter uyguluyor.

bir a kişisi fake hesaptan hareket etti diyelim. yasal süreç tamamlanmasının ardından twitter ilgili istekleri yerine getiriyor.

buradaki temel sorun Türkiye hukuk sistemi ile ilgili. Çünkü bizde yasal sürecin tamamlanması zaten 4-5 ay. o sürede zaten mevzu unutulup gidiyor.

hükümet diyor ki şimdi ben anlık hesap kapattıracağım veya bana bilgilerini vereceksin daha süreç tamamlanmadan. yoksa senin trafiğini %50 keserim. twitter da buna yanaşmıyor ki bence de mantıksız.

çünkü senin hesabını veya yazdıklarını değerlendirecek kişi galatasaray'lı olabilir budist olabilir veya çok fanatik meksikalı olabilir.
ben fenerbahçe, hristiyan veya arjantinli olabilirim. hangi insanlar nasıl denetleyip neye göre karar verip benim sesimi kesecekler burası sıkıntılı.

yasal süreç olmadan tabi.
  • duyurukullanıcısı  (04.07.20 12:47:11) 
bilgileri twitter kendi veriyor


  • ipmus90  (04.07.20 14:10:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.