[]

üniversiteden sonra "hayat" bitiyor mu?

öğrenciyim. hayatta yapmak istediklerimin neredeyse hiçbirini yapamadım henüz. okul bittikten sonra devamlı iş güç içerisinde boğulacağım ve isteklerimi gerçekleştirmem için hiç zaman kalmayacak gibi geliyor. ortalama bir beyaz yakalı için durum nedir, korkmalı mıyım?




 
Hayir bitmiyor. Dunyanin sacma klisesi.


  • hot potato  (28.05.20 16:10:11) 
Yoo aksine yeni başlıyor bence. üniversite, lise dönemi gibi kalıyor geriye bakınca.


  • aquarium  (28.05.20 16:12:13) 
işe başladıktan sonra bir seneyi tamamlamadan iznin olmuyor. bir sene dolunca 14 gün izin hakkın oluyor. bazı yerler bunu tek parça kullanmana izin vermiyor.

bunun disindaki zamanlar da sabah ise git aksam eve gel seklinde geciyor. aksamki yorgunlukla pek fazla bir sey yapilmiyor. haftasonlari ne yaparsan artik.

dolayisiyla universite kendini geliştirmek için müthiş bir zaman. bolca bos vaktin var. ozellikle ingilizceye aban. en az c1 seviyesi olsun.
  • tabudeviren  (28.05.20 16:13:00) 
Üniversiteyi verimli geçirirsen tam tersi hayat yeni başlıyor. Üniversite hayatına yüklenilen anlam çok fazla bence.


  • Cruyff  (28.05.20 16:14:02) 
@hot potato +1

Kendi adıma konuşayım, çalışmaya başladıktan sonra hayatı yaşıyorum.
  • put it in your appropriate place  (28.05.20 16:24:05) 
boş vaktin olmuyor, uzun tatillere çıkamıyorsun. 14 gün yıllık izni blok kullandıran işyeri sayısı çok değil, kaldı ki ilk sene iznin olmayacak. düzgün bir maaşla standartlarını yükselmen için 3-5 sene tempolu çalışman, gerekirse özel hayatından ödün vermen gerekiyor. ben gezmeyi tozmayı seven bir insanım ama hafta içi 7'de çıkıp ertesi gün 7'de kalkılan tempoda hafta içi hiçbir şey yapamıyorum. hafta sonları her yer kalabalık ve her zaman dışarı çıkasın gelmiyor, boş oturmayı özlüyorsun çünkü. sadece vakit de değil, enerji meselesi bir yandan.

korkmalı mısın? hayır çünkü kaçınılmaz olandan korkmak saçma. alabiliyorsan önlem al, o hayata atılmadan önce vakit gerektiren şeyler yap. seviyorsan git gez kamp yap aylak aylak dolan.
ayrıca hayatta yapmak istediklerin para gerektiriyorsa part time çalış, yazları çalış. kalifiye olmayan ama saatlik kazancı yüksek olan garsonluk, fuar hostesliği gibi şeyler yapıp kazanabilirsin o parayı. ben üniversitede iyi ki çalışmışım diyorum, 3 senede kazandığım parayı güzelce yedim, üstüne biriktirip avrupayı gezdim 40 gün. iş hayatıda sadece bir kez 2 haftalık yıllık iznimi blok kullanabildim, onun haricinde bayramı birleştir şöyle böyle. 2 hafta kullanınca 1 sene boyunca bir daha iznin kalmıyor bir de, halbuki 4-5 ayda bir insanın uzaklaşası geliyor. bu fırsatları bulamama ihtimalin çok yüksek; en azından ilk 3-5 sene için.
  • Bruce  (28.05.20 16:24:12) 
bitmiyor.

universite zamani gercekten cok guzel zamanlar, oldugunca iyi gecirmeye calis ancak universiteden sonrasinda da guzel olabiliyor. mutlu oldugun bir isin, mutlu oldugun bir evin varsa hayat guzel sekilde devam ediyor. kendini gelistirip bir seyler yapacak vakit hep oluyor.
  • fakyoras  (28.05.20 16:36:28) 
Hayatım mezun olmamdan yarım sene önce falan başladı benim. Asosyal nerd'in teki idim, sosyal anksiyetem vardı kendimi introvert sanıyordum vs. Tam anlamıyla bir sevgilim bile olmamıştı, oyun oynamak dışında pek hobim yoktu.

Daha 1 sene oldu bambaşka biriyim. Beni değişime iten benzer düşüncelerle ağır bir depresyona girmem idi, sonrasında `e niye istediklerini yapmıyorsun aguen?" dedim. Bu kadar basit aslında.

İlk işime başladım, salak bir startup idi ve boş zamanım olmuyordu doğru, ama bir buçuk ay sonra istifa ettim daha iyi bir yere girdim, hem maaşı çok daha iyi hem de o kadar boş zamanım var ki yeni hobiler bulmam gerekiyor.

O yüzden lütfen derde tasaya kapılmayın :)
  • aguen  (28.05.20 16:48:00) 
Bitmiyor ama üniversitedeki kadar da keyif alınamıyor bana kalırsa. Üniversitede olmanın en iyi tarafı minimum seviyede sorumluluk olması. Bu sadece somut sorumluluk anlamında değil insanların sana daha bir yetişkin olarak davranmaları bile hissettiğin şeyleri farklılaştırabiliyor. Korkulacak bir şey yok fakat üniversiteye geri dönsem heralde daha çok çalışır, kitap okur ve daha çok gezerdim.


  • but that was just a dream  (28.05.20 17:12:31) 
Yok yahu niye bitsin, bitenler kendileri bitiriyorlar. İş güç içerisinde boğulacağım diyorsun mesela, boğulmadığın bir işe doğru yönelmeyi tercih edebilirsin o halde. İsteklerini gerçekleştirmek istiyorsan bunun önündeki engel ne olabilir ki senden başka? Ben mesela beyaz yakalı hayatı elimin tersiyle ittim, salt birtakım hırsların hayatımı ele geçirmesine izin vermedim; elbette bunun da bazı ekonomik sonuçları oldu ama bu benim tercihim. Bana göre beyaz yakalı bir hayata adapte olmak hayatı bitirmek anlamına geliyor, bir başkasına göre tam tersi. Neyi nasıl algıladığımıza göre değişiklik gösteriyor tamamen.


  • vedatchilipeppers  (28.05.20 18:08:33) 
Bitiyor tabii ki. Öğrenciyken gece dışarı çıktığımda yeri gelir 3-5 mekan değiştirir sabah ezanına doğru zil zurna eve girebilirdim. Canlı müzikte en önde kolonun dibinde bira içebilirdim. Bunu arka arkaya bir kaç gün tekrarlayabilirdim. Şimdi canlı müzik canım çekse de ertesi gün kulaklarım çınlıyor, bir kaç saatten fazla dayanamıyorum. İşin garibi keyif de vermiyor.

Okul bittiğinde çalışmaya başlayacaksın, cumartesi de çalıştığın bir işin olduğunda cumartesi günü akşamı tek istediğin şey eve gideyim de götümü devirip azıcık dinleneyim oluyor.

Ha gene de dışarı çıkabilirsin ama yüksek tempolu bir gece geçirirsen pazar gününü ölü gibi yatarak geçirip pazartesi günü noluya yeaa ne ara pazartesi oldu dersin.

Ortamdan ortama koşturduğun hayatın daralıyor, çevren azalıyor, en zıpır çağında olan hatunlar için önce abi, sonra amca oluyorsun. Çıtır kızlara elveda. Hatunlar için de değişen bir şey yok, onlar çok zorlanmasa da abla ve teyze oluyorlar.

Güzel yanı ekonomik olarak daha rahat oluyorsun, gene çatır çatır yaşarsın hayatını ama öğrenciyken olduğu gibi yarın yokmuş gibi yaşayamazsın.

Okulda devamsızlık hakkın dolana kadar kafa tatili yapabilirsin, yerine imza attırırsın, notları arkadaşlarından alırsın ama iş hayatında öyle bir şansın yok. Koca senede 2 hafta tatilin var (5 seneliksen 3 hafta), onu da istediğin zaman vermiyorlar çoğu zaman.

Okulu zamanında ve güzel dereceyle bitirirsen korkmana gerek yok, geciktirebileceğin bir şey değil. Sadece okul zamanı optimum dengeyi bulup hayatını yaşa, geri gelmiyor.

Son olarak evlenirsen sıvıyorsun, çocuk yapınca da tüy dikiyorsun.
  • kimlanbu  (28.05.20 18:13:05) 
Sen izin verirsen biter, yapmak istemeyip de yapamadiklarinin bahanesi ya da gerekcesi neyse, mezun olup iş bulunca... evlenince... vb. sadece form değiştirecek. Aynı mantık gidersen yine yapmak istediklerini yapamıyor olacaksın.


  • encokbenisevinnolur  (28.05.20 19:17:15) 
Bitiyor: eğer sgk lı özel sektör ya da kamu çalışanı olursan her gün aynı rutinden dolayı zamanın ne kadar hızlı geçtiğini anlayacaksın. Hiçbir tarih gözünde çok olmayacak artık. Hep bir yetişmeye çalışma durumu oluyor bu da hayatı bence çok sıradan ve sıkıcı yapıyor. Bu penceredenn bakınca bitmiş diyorum.

Bitmiyor: kimseye bağlı olmadan ekonomik özgürlüğü kazanıp istediğini yapma lüksü bir hayatı yeni başlıyor diyecek kadar etkiliyor nerede kaldı bitmesi. Öğrenciyken vaktim varmış ama durumum yokmuş o yüzden yaşadığımı yeterli ekonomik düzeye ulaşınca hissettim.
  • Kediyi üzdün  (28.05.20 19:19:30) 
Vala bence basliyor. Maddi sorunun yok ve hala gencsin. Cok guzel bence.


  • sanguine mcqaer  (28.05.20 19:50:43) 
bitiyor.


  • marul hirsizi  (28.05.20 20:43:46) 
işine göre değişiyor. maddi sorunun yoksa biraz vakit sıkıntısı olsa bile iyi gidiyor ama para önemli.


  • further reading  (28.05.20 20:51:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.