[]

ben en son pentium 3 de kaldım

merhaba.

benim gençliğimde pentium 2 ve 3 vardı. pentium 3 olan pc ler çok iyi falandı. öyle muahbbetler ederdik. intel mi amd mi, pentium kaç, kaç gb harddisk vardan öteye geçmezdi bilgimiz, diyaloglarımız.

ben o dönemden sonra koptum.
şimdi ssd muhabbetleri vs var.

okuyup anlamaya çalıştım ama yok kafam almadı.

ssd nedir? ne işe yarar?
mesela ben bi laptop almak istiyorum uygun bütçeli. ama neye nasıl dikkat etmeliyim bilemiyorum haliyle.

bilal'e anlatır gibi anlatabilecek birisi var mıdır? ya da bilgi edinebileceğim vereceğiniz bir link vs de olabilir.

tşk.

 
hdd eski, ssd yeni teknoloji kisaca. Burada cok iyi anlatiyor: uk.crucial.com

BUrada da temel laptop buying guide: www.currys.co.uk
  • freedonia  (12.04.20 18:57:54) 
bilale anlatır gibi anlatırsam çok detaya girmeye gerek yok. SSD normal hard disklerden sonraki teknoloji, içinde mekanik bir disk yok eskisi gibi. Daha hızlı ve daha dayanıklı darbelere vs karşı.
pentium faşan dediğimiz şeylerse işlemciler. intel i5 i7 hatta i9 var galiba. laptop alacaksanız düşük bütçeyle ssd olsun mutlaka hızlı olur. işlemcilerin çok modeli var ve nesil denen yani yılına göre modelleri var. yani i5 in yeni modeli i7 nin eski mdeolinden hızlı olabilir.Onların kıyasına da şu siteden bakabilirsiniz.
www.cpubenchmark.net

öte yandan marka güvenirliği de var. Ucuz bir marka biraz iyi işlemci vs ssd içerebilir ama kasa plastik olabilir, diğer malzemeler kalitesiz olabilir vs. Siz bütçenizi ve kullanım amacınızı söyleyin daha faydalı öneriler gelecektir. Mesela ben 4k video editlicem derseniz 4k ekran önerilir, yok ben ekşide falan yazı okuorum derseniz hd bile yetebilir vs. Çok mobilseniz ince ve hafif bir şey, evde kullanacaksanız masaüstü olabilir. Oyun oynayacaksanız iyi eran kartı, iş için kullancasaknız excel office vs ekran kartı çok iyi olmasa da olur vs.
  • senolll  (12.04.20 18:59:09) 
açıkçası evde film dizi izlemek,internette geiznmek için kullanacağım. çok nadir iş için mail takip, excel düzenleme vs. yani öyle mükemmel bir alete ihtiyacım yok. ama çok dandik de olmasın tabii
bütçem 3000 tl :/ çok mu az bilemiyorum. bu işlerden çok uzak kaldığım için hiç bir fikrim yok.

  • sorularimicinfeykhesap  (12.04.20 19:05:15) 
bence bütçeyi 4,5-5 arasına çekin. 3e giriş seviyesi laptoplar var nerdeyse sizi mutlu etmez. 5 civarına uzun yıllar ( görece ) götürebilecek bir laptop alırsınız sanıyorum.


  • garavel  (12.04.20 19:19:08) 
intel aldigini varsayiyorum, islemcinin nesli mumkun oldugunca yuksek olsun, su anda 10. nesildeyiz. bir de SSD artik sart, eski tip HD kesinlikle alma.


  • cooperr  (12.04.20 19:53:48) 
sayın hocam
ben size yarın tavsiyede bulunayım
3k butce yeter

i5 islemci
8 gb ram
240 gb ssd
yeter

ek olarak
full hd ekran olursa
gözünüz kanamaz
1366 x 768 ekran olmazsa daha bi iyi olur
  • kingcyrax  (12.04.20 22:36:46) 
Islemci konusu en basit olarak ozetlersek:
En temel seviye
- Intel: Celeron, Pentium.
- AMD: A4, A6, A9
Orta seviye
- Intel: i3, i5.
- AMD: A10, Ryzen 3, Ryzen 5
Daha yuksege cikamazsiniz verdiginiz butceye gore, o yuzden gerisini yazmiyorum. senoll'un verdigi linke de bakarsiniz, modeline gore bir takim farkliliklar olabilir, oynamalar olur ama temel olarak islemci seviyeleri bu.

Sonrasi duz mantik> ne kadar core o kadar iyi, dual-core dan asagiya inmezsiniz, kalmadi zaten bu zamanda
clock speed GHZ la gosterilen ne kadar yuksek o kadar hizli islemci demek
Ram ne kadar yuksek o kadar iyi, 4gb dan asagiya dusmeyin
SSD alin, daha az guc tuketiyor, arti cok hizli
Graphics card dersen oyun oynayanlar icin, onda standard bir sey yeter size
Son olarak da full hd'nin altina kesinlikle dusmeyin.
Agirlik, ekran inchi falan sizin seciminiz zaten
Butcenizi biraz daha zorlayin, anladigim kadariyla aldiginiz urunu uzun yillar kullaniyorsunuz, almisken aldiginiza degsin
  • neck_and_neck  (13.04.20 12:50:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.