[]

Bir köyün eski adını arıyorum Vol.2

orijinal duyurum: www.eksiduyuru.com

Bu duyuruda uşağı/uşak kelimesinin kökenini sorgulamaya kadar geldik ama sonuç çıkmadı. Duyurumu takip eden suserler de Kürtçe bilmiyorlar muhtemelen.
Bu "uşağı/uşak" kullanımının kökeni hakkında, şayet yerel bir ağızsa anlamı hakkında beni bilgilendirebilecek olan var mıdır? (illa Kürtçe midir ya da Zazaca mıdır bilemiyorum ama hep Kürt köylerine ve hep Malatya çevresinde verilmiş bu isim).

 
E orijinal duyuru pasta olmus? Yoksa internet kullanicilarina kapali mi?


  • Haldamir  (14.03.18 00:53:23) 
açtım.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (14.03.18 00:55:33) 
hep Malatya'daki yerler cikmiyor. Bir onceki duyurunuzda arkadas sanirim sehven il/ilce kismina Malatya yazmis Nisanyan haritasinda. O sebeple sadece Malatya'yi gostermis.

Buyurun: nisanyanmap.com

Burada epey yerde oldugunu gorebilirsiniz. Dolayisiyla sadece Kurt koylerine verildigini bu ismin soylemek mumkun degil.

Ben usagi/usak kelimesinin Kurtce oldugunu dusunmuyorum. Pekala direkt bildigimiz, eski Turkce'den cocuk/oglu manasiyla kullaniliyor olabilir: lugatim.com
  • siradan bir adam  (14.03.18 01:20:38 ~ 01:22:11) 
Ben de şöyle bir belge buldum. Başka yörelerde de kullanılmış sahiden. hbvdergisi.gazi.edu.tr


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (14.03.18 01:23:29) 
ben kurt ya da turkmen'den cok, acaba usagi ile alevi koyleri arasinda bir bag var mi onu merak ettim aslinda dusununce. Ama bilemiyorum. Tamamen spekulasyon.


  • siradan bir adam  (14.03.18 01:26:09) 
@siradan bir adam Haklisiniz, nasil oldu bilmiyorum ama Malatya iline daraltilmis arama uzerinden konusmusum ben sadece. Bana da bir garip gelmisti. :)

Fakat bu 177 yerlesimden de en az 150si Kurt yeri gibi duruyor.
  • common of demons  (14.03.18 01:29:32) 
@siradan bir adam, ben de şu an onu araştırmaya başlamıştım tam. :)


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (14.03.18 01:30:31) 
@ common of demons, 150'si sonucuna ben varamadim. Soyle kabaca bakinca 60 civarinin Kurt koyu ya da Kurtce konusulan nufusun da oldugu koy olarak kategorize edildigini saydim. Ama kabaca dedigim gibi.

Birkacinda Sunniler de var denmis ama sanirim geneli hakikaten Alevi. Osmanli Yer Adlari Sozlugu'nde cok fazla Usagi diye aratinca bir yer cikmiyor. Oradan hesapla bunun daha cok Cumhuriyet doneminde yayginlasan -belki yeni idari yapilanma ile koylere verilen adlar oldugu gibi?- bir isim oldugunu dusunmek de mumkun.

ve yahut bu gruplar konar gocerdi, sonra iste ya kendi istekleriyle ya da devlet zoruyla 1800lerde parca parca bir yerlere yerlestirildiler; isim olarak da hep usak verildi.

bu da spekulasyon elbette.
  • siradan bir adam  (14.03.18 01:45:23 ~ 01:45:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.