[]

ırak'tan gelen küçük çocuk ve ailesi

selamlar,

yaklaşım yarım yıl önce buraya (eskişehir'e) yerleşmişler. türkçe'yi burada öğrenmiş. ancak sadece temel konular hakkında konuşabildik, çok bilmiyor.

osmangazi tramvay durağı arkasında barış manço parkında kuş yemi satıyor. kıştan beri dikkatimi çekiyordu kendisi. dilenci olduğu düşüncesi ya da "herkes zaten para veriyordur" düşüncesi ile hiç diyalog kurmamıştım.

yanına oturdum, sobhete başladım. bugün öğrendim ki, babası hastanedeymiş 4 haftadır. ilaçları sanırım 20 lira tutuyormuş ancak paraları olmadığı için alamamışlar. günlük 5 6 tane kuş yemi satıyor ve 5 6 lira para kazanıyormuş. "arkadaş" kelimesiyle ifade ettiği 60lı yaşlarda biri yardım ediyor, babası ile o ilgileniyormuş hastanedeyken. türkçesi çok yeterli olmadığı için anlamakta zorluk çektiğim yerler oldu.

bu yardım toplama ilanı değil. üç kuruş toplansa bile iki gün sonra yine aynı olacak. kaldı ki onlarca yüzlerce var böyle hikaye. para toplayalım yardım edelim demiyorum. ancak 11 yaşında olan, okula gitmeyen, evleri ırak'ta savaşta yıkılmış olan, annesini bir bomba ile kaybetmiş bu çocuğa (ve 3 kardeşine) ne şekilde yardım edebiliriz diye soruyorum. muhtarlık, belediye ya da kim ne yapabilir? kimlerle iletişim kurabilirim? babası ırak'ta iken mobilyacılık yapıyormuş.

evde ne yediklerini sordum. ekmek su dedi. sanırım ocak falan kullanamıyorlar. ondan büyük bir ablası varmış, 12 yaşında. 4 5 yaşlarında çok şirin bir kız kardeşi olduğunu da biliyorum. markete gidelim bir şeyler alalım dedim. kabul etmedi. ne yediğini öğrenmeye çalıştım ancak sanırım bu sabah bir şey yememiş. anlayamadım

"5 6 tane satıyorum, 5 6 lira günde, ekmek su o kadar. 20 lira, çok para, ilaç 20 lira." ara ara bu cümleleri sarfetti. yanlış anlamadıysam babası bugün eve gelmiş hastane çok pahalı olduğu için. ona bakmak için kalktı yanımdan.

belediyeye muhtara gittin mi diye sordum, sanırım bu sözcükleri bilmiyor. kimse yardım etmiyor dedi. caminin imamına gidiyormuş arada bir. o da bir şey vermiyormuş zaten. muhtemelen dilenci olduğunu düşünüyor insanlar. kimileri vardır, temiz bir enerji yayarlar. onurları vardır. bu küçük çocuk da öyle olumlu bir izlenim bıraktı. ne yapabiliriz?

 
vaktin varsa sen öncülük et biz yardım edelim olmaz mı? sözlükte cok güzel kampanyalar yapıldı, neden bi tanesini de biz yapmayalım?

para toplamayalım demişsin ama baska çözüm gelmedi aklıma, bence toplayabiliriz?
  • art vandaley  (28.05.15 18:33:47 ~ 18:34:25) 
arapça bilen bir arkadaşımla bir kaç gün içinde çocukla görüşeceğiz. ondan sonra belki yardım toplanabilir. ancak belirttiğim gibi. bunun gibi yüzlerce var. gücümüz hangi birine yetecek?

eskişehir'de olan birileri varsa, kendisi de yanına gidip sohbet edebilir. sözlükteki diğer kampanyalarda yazarların şüpheci ve kötücül niyetli entry'leri çoğu kez insanları zan altında bırakıyor. yardımını rica ettiğim insanlar tarafından öylesi bir zana sebep olmak istemem.
  • dahinnotha  (28.05.15 18:49:08 ~ 18:49:34) 
bu soruyu sorduğum için utanıyorum ancak bu işler böyle yürüyor. çocuk arap mı türkmen mi kürt mü? ona göre bir vakıf önerebilirim çünkü.


  • sheridans  (28.05.15 19:37:45) 
şüphe duyan yardım etmesin, bizden biri direk yardım istediginde de ona güvenmek durumundayız. sömürmek isteyen zaten sömürüyor, trilyonları olan dilencileri kac kez gorduk haberlerde. ama bi yandan da guvenmek zorundayız. ben eskisehir'de yasasam yardımcı olurum ama degilim maalesef, sen bizi bilgilendirebilirsen cok makbule geçer. destek olmak isteyen olur.


  • art vandaley  (28.05.15 20:16:48) 
@sheridans hiç bir fikrim yok. temiz bir yüzü var. hafifçe kilolu ve biraz esmer. küçük kız kardeşleri ise daha beyaz tenli. arap olabilir.

@art vandaley,
bir kaç gün sonra yine buraya yazar ya da sözlüğe taşırım belki olayı. ancak tek başıma nasıl bir yardımda bulunabilirim bilmiyorum. ilgilenen bir vakıf-dernek vs varsa toplanılmış parayı onların tasarrufuna verebilir ya da evlerine eşya tedarik edebilirim. para toplamak çözüm değil dememin sebebi, çocukların okula gitmelerinin gerekmesi ya da benzeri şeyler. en büyükleri 12 yaşında çünkü.

belediyelerle güçlü kontağı olan ve muhabbetimin olduğu bir iki hoca'ma bahsedeceğim yarın. kendilerinden yardım/fikir alabilirim belki.
  • dahinnotha  (28.05.15 20:29:12 ~ 20:29:58) 
Okula yazdirin cocugu bence en basta. Daha uzun sure Turkiye'de kalacak buyuk ihtimalle cocuk, egitim alsin, Turkce ogrensin. Siginmaci cocuklarina belli bir okul yardimi da yapiliyor belediye veya valilik (sosyal yardimlasma dayanisma) tarafindan.


  • hot potato  (28.05.15 20:32:09) 
Belediyeye yazabilirsiniz, Yılmaz Büyükerşen'e ulaşabilirsiniz, vakıflara mail atabilirsiniz, bulundukları mahallenin muhtarıyla görüşebilirsiniz. Gibi gibi. Aslında çözüm mutlaka var ama doğru yola ulaşmak biraz zaman alabilir. Facebook'ta bir ilan gibi bir şey paylaşırsanız linkini bana yollayın, ben eskişehir'de olan bir grup yardım severle paylaşayım. Haber verirsiniz siz bana.


  • dessy  (29.05.15 10:56:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.