[]

Eyy Dolar, Eyy Euro

Akşam haberleri izlerken aklıma takıldı, şimdi ben bu doların yükselmesini türk lirasının değer kaybetmesi olarak görüyorum aslında, çünkü sonuç olarak reelde alım gücümüz düşüyor bu yükselişle, dün x lira ile y birim alırken bugün yine x lira ile y-m birimlik mal, hizmet vs alabiliyoruz misal. Anlatırken bilo reyiz'i anımsayarak cevaplayın sorularımı lütfen, öncelikle bu m birimlik fark doların aynı şekilde tüm para birimlerine karşı değer kazanması olarak açıklanabilir mi? yani farazi konuşuyorum bizim a dolara aldığımız ve sattığımız hammaddeyi herkes a dolara alıp satıyor ve bu sebeple aslında dolar üzerinden alışveriş yapan herkesin alım gücü düşüyor gibi bir şey mi oluyor?

İkincisi, dolar karşısında böylesi değer kaybeden lira Euro karşısında neden aynı şekilde çöküşe uğramıyor? Doların özelliği ne? Euro halen 2.80 seviyesinde dolanıyor, aşırı bir dalgalanma da görünmüyor. Azcık kafa açın bakayım ufkumuz genişlesin :)


 
yok m bırımlık fark bızde daha fazla.
evet dolar karsısında herkesın alım gucu dusuyor.

eur/usd oranı da degısıyor 1.2 den 1.1 e geriledi daha da gerileyecek ama usd/tr oranı daha fazla acılacak. eur/try aynı kalacak ya da hafif artacak.
  • bryan fury  (05.03.15 23:57:06) 
dolarla yapılan ticaret mesela daha çoksa ülkemizde? uzun yazmak için biraz geç olde ve yeterince net anlatabileceğimden şüpheliyim.

dolara endeksli yatırımlar, ithalat vs
  • bir ileti paylastim  (05.03.15 23:57:36) 
dolar her para birtimi karşısında değer kazanıyor, tl ise her para birimi karşısında değer kaybediyor, euro ise dalgalı bir gidişata sahip. tl'nin durumu dolar ve euro harici unsurlarla karşılaştırılında bu daha rahat görülüyor
misal; tr.investing.com
tr.investing.com

Doların tüm para birimlerine karşı değer kazanırken tl'nin genel olarak değer kaybetmesi doların aşırı yükselişine neden oluyor. dolar aşırı yükseldikçe felaket beklentisi oluşuyor, reel ekonomisi işlev görmeyen bir ülke olduğumuz için finansal hareketi oluşturan yatırımcı dolar alarak çıkış yapıyor. bu da bir döngü oluşturuyor ve dolar ile tl arasındaki fark daha da açılıyor.

Bir de ithalat/ihracat konusunda dolarla alıp euro ile satıyoruz büyük oranda.
  • rygard  (05.03.15 23:59:34 ~ 06.03.15 00:01:15) 
ulkenın tıcaretı usd ile al eur ve try ıle sat agırlık olarak. ve bı kac aydır da satamıyoruz zaten. alıs malıyetın de daha cok artmıs oluyor halıyle.


  • bryan fury  (06.03.15 00:02:45) 
Dünyadaki tek para birimi dolardır. Diğer paraların dolara çevrilebiliyorsa bir değeri vardır.


  • fatalsoul  (06.03.15 00:03:59) 
dolara endeksli urunler var, petrol dogalgaz teknolojık seyler gıbı dolar artınca bunlar da halıyle katlamalı olarak fıyatları artıracak.


  • bryan fury  (06.03.15 00:07:14) 
TL'nin Euro karşısında o kadar hızlı değer kaybetmemesinin sebebi parite etkisi. Euro'da Dolar karşısında değer kaybı yaşıyor.


  • maxim gorki  (06.03.15 00:11:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.