[]

Boğma rakı nasıl yapılır?

merhaba arkadaşlar evde boğma rakı nasıl yaparım bunu detaylı anlatan bir site döküman varmı? yaparken yada yapıp içtikten sonra bir yanetkisi olur mu komaya sokarmı nedir ne değildir bilenler gelsin, bizim köyde yapıyorlarmış ama hala yaşayan amca bulamadım bu konuda bilgi verecek.




 
dut veya üzüm sıkarak fermantasyona bırakırsın daha sonra distilasyonla rakı'yı çekersin. Böyle söyleyince çok kolay gibi geliyor ama değildir. Ayrıca distilasyon sırasında ısı'yı ayarlayamazsan etanol yanında metanol'de distilat içine geçer ve bu rakıyı içecek olursan en iyi ihtimalle kör olursun veya kötü ihtimal ölürsün. uğraşma bu işlerle git bakkaldan al bir yeşil efe keyfine bak.


  • hasanikisalakosmandört  (11.07.09 01:44:53) 
hatayda yıllardır içiliyormuş ekstrada alkol katılmıyorumuş araştırmalarıma göre nasıl körlüğe hatta ölüme gidecek duruma gelir anlamadım.?


  • bytarik  (11.07.09 01:47:50 ~ 01:48:17) 
"Damıtık alkollü içki üretiminin en önemli safhası damıtma işlemidir. Hammaddeler uygun koşullarda buharlama, mayşeleme, nötralizasyon ve ekstraksiyon ile mayşe haline getirilir. Daha sonra mayşe değişik yöntemlerle alkol fermantasyonuna uğratılarak, hammaddede bulunan şekerler, maya ile etil alkole dönüştürülür. Fermante olmuş bu alkole “olgun mayşe” denir ve alkol oranı %7-10 arasında değişmektedir. Olgun mayşe, damıtma aygıtları (imbiklerde) ile ısıtılarak buharlaştırılır, içindeki alkol, su ve diğer uçucu fermantasyon, yan ürünleri ile birlikte buhara geçer. Buhar soğuk su ile soğutularak tekrar sıvı haline getirilir. Bu işleme damıtma, elde edilen sıvıya distilat ve arta kalan alkolsüz sıvıya da “şilempe” veya “vinas” adı verilir. Normal basınç altında alkol 78,3 C。de, su ise 100 C。de kaynamaktadır.

RAKI ÜRETİMİ
Rakı; ”suma” adı verilen kuru veya yaş üzümden üretilen şıranın fermantasyonu ile elde edilen sıvıdan üretilir. Şıra fermantasyonunda saf maya kullanılmalı ve fermantasyon koşulları uygun olmalıdır. Bu amaçla ideal fermantasyon sıcaklığı 28-31 C。ve süre, kalite için en fazla 3 gün olmalıdır. Çünkü mayşe asiditesi düşük olduğu için kalite azalması ve tat değişikliği oluşabilir. Fermantasyondan sonra mayşe havalandırılmadan hemen damıtmaya verilmelidir. Özellikle rakı damıtımı için özel imbikler kullanılmakta ve elde edilen etil alkol içinde metil alkol düzeyinin düşürülmesi için özel damıtma programı uygulanmaktadır. Rakı damıtmada ilk ve son damıtık ayrılıp “orta” adı verilen, metil alkolce düşük ve insan sağlığı açısından problem olmayacak kısım, anason ile aromatize edilerek rakı üretilmektedir." (alıntıdır www.gidabilimi.com

yukarıdaki yazıdan ne anlıyoruz,damıtma işlemini düzgün yapamazsak etanol yanında metanol (metil alkol) rakımıza karışıyor. Bu durumda ne oluyor (bkz: metanol) özet olarak kör oluyor veya ölüyoruz. Bilmem anlatabildim mi.
  • hasanikisalakosmandört  (11.07.09 02:05:13 ~ 02:22:17) 
anlatabildin teşekkür ederim.


  • bytarik  (11.07.09 03:00:40 ~ 13:36:30) 
sözlükte başlığı var (bkz: evde rakı yapmak)


  • ency  (11.07.09 13:23:02) 
teşekkür ederim arkadaşlar, benimde araştırmalarıma göre yapım şekli kolay ama dediğiniz gibi usulü iyi bilmek lazımmış deneyimli birini bulup öyle deniyeceğim.

öğrenmemin traji komik sebebide şu, bu hükümet iyi gidiyor yarın birgün rakıya yasak getirir evde yapmayı öğrensek iyi olacak.:)
  • bytarik  (11.07.09 13:29:34) 
Üzümde, pekmezde, şekerde methonol ne gezer?

Hükümetlerin milleti uyutmak için uydurduğu bir efsane.

Ben saçtan basit bir kazan yaptım, ucuna 5 metre bakır boruyu bağladım buzlu suya koyup distile ediyorum.

Ha birde kaznın içinde 2.000 watt çamaşır makinesi rezistansı var.

40 Liraya kattırdıkları rakının maliyeti litresi 3.5 liraya düştü.

Bir aydır içiyorum, körde olmadım, ölmedimde.

Rakınızı kandiniza yapın, sadece emniyet olsun derseniz, ilk gelen yarım çay bardağı alkolü dökün.

Odun - selüloz olmayan yerde, methonol olmaz! Şekerkamışında vardır, mesela.
  • top10  (14.01.11 15:55:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.