[]

Hipotiroid Hastasıyım

Merhaba arkadaşlar;

Bugün doktordan aldığım kan tahlili sonuclarıma göre TSH hormonum 0,34 - 5,6 arasında olması gerekirken benimki ortalamanın 3 katı değerinde yani 7,52.

Aslında geç konulmuş bir teşhis, ailemde çoğu kişide var tiroid sorunları, babamda dahi. İlaç kullanıyorlar hergün.

Bende olması gerekenden bir 35 kilo fazlası olan bir er kişiyim. Hastalığın tedavi aşaması nasıl olacak, ne gibi değişiklikler yaşayacağım. İlaçların yan etkileri nelerdir? Kilomun normal bir kilo olmadığını biliyordum şu genç yaşımda. Yaşım 20. Doktor ilaca başladığın gibi kilo verme moduna girersin dedi ama bilemiyorum. Sizin de deneyimlerinizi ve bildiklerinizi öğrenmek isterim ama gerçek olanları. Miş Muş olmasın lütfen teşekkürler.

 
merhaba! bu kadar telaşlandığına göre çok mu yüksek çıktı diye merak ettim. 7,52 çok yüksek değil. doktorunun verdiği dozda ve aksatmadan ilacı kullanırsan kısa sürede normale döner. benim ilk teşhis edildiğinde tsh 70 gibi bir seviyedeydi.

ilaçların bilinen bir yan etkisi yok. ben 2 senedir kullanıyorum, kardeşim ise 20 senedir. henüz bir şeyini görmedik. asıl sabah ilacı almayı unutursan sinir, halsizlik gibi etkileri oluyor. yani o ilaç aslında seni normale döndüren şey.

kilo verimi bende insülin direnci de olduğu için zor oldu. ama kardeşim tedaviden sonra 1 yıl içinde normal kilosuna geri dönmüştü abur cuburu kestiğinde. ben de eskisi gibi durduk yere kilo almıyorum, tam tersi kilo veriyorum gün geçtikçe. çünkü hipotiroit olduğunda vücudunda o hormon yok demek ve hormonun olmaması da metabolizmanı yavaşlatıyor. ilaçla o vücutta üretilmeyen hormonu alıyoruz biz. eksiklik tamamlanınca metabolizma çalışmaya kaldığı yerden devam ediyor. kilo vermeye başlıyorsun.

tedavi sadece sabah kahvaltıdan önce içeceğin ilaç olacak. yeni başladığın için ayda veya iki ayda bir git doktora kontrolünü yaptır, dozu ayarlaması gerek çünkü.

istersen bu arada insülin direnci için tahlil yaptırmadıysan onu da yaptır. tiroid yüzünden kilo veremeyince uzun süre, bu da ortaya çıkabiliyor çünkü insülin direncinin en önemli sebebi fazla kilo.
  • pokerface  (20.08.14 15:24:51) 
Calmdown, öncelikle geçmiş olsun dostum ve calm down.

Ben de tam tersi hipertiroid olduğumu öğrendim 2 ay kadar önce. Bende de 1000'de 340 olması gereken değer, 1000'de sadece 5'ti :) var gerisini sen düşün :) İlk günler, dünyam başıma yıkılmış vaziyette geziyordum. Çünkü hastalığın bütün belirtilerini uzun süre (en azından 2 yıl) boyunca hissetmiş, her biri için ayrı ayrı çok iyi doktorlara gitmiştim ancak hiçbiri aklına gelip de tiroid testi yapmamıştı!

Ve ben bu 2 sene içerisinde bildiğin eridim, son 2 ay içinde ciddi anlamda "kas dolu" vücudumda resmen kas kalmadı. Verdiğim son 5 kilomun tamamı kaslarımdan gitti. Hayatı boyunca tüm poşetleri taşıyıp, tüm ağırlıkları kaldırıp, tüm açılmayan kavanoz kapaklarını açarak hava atan ben; yarım litrelik suların plastik kapaklarını bile açamamaya başladım. Devamlı mutsuz, uykusuz ve sinirliydim.

So, teşhisi koyduk 2 ay önce. Tedaviye başladık. 3. haftanın sonunda gözlerim nihayet kapanmamaya ve yüzüm gülmeye başladı. Kaybettiğim tüm kiloları geri aldım. Öyle ki o günden beri sporu tamamen bırakmış olmama rağmen kaslarım bile yerine geldi. Mutluluktan ölücem yani o derece iyi ve güçlüyüm.

Tüm bunlar 6-7 hafta içerisinde oldu. Ama bu süreçte kendime çok iyi baktım. Moralimin yere düşmesine izin vermedim, korkmadım. Beslenme düzenimi tamamen olması gerekene uygun olarak değiştirdim, ilaçlarımı dakikası dakikasına aldım. Ve geçtiğimiz hafta testler yapıldı yine. Sonuç: FAZLA BİLE İYİLEŞMİŞİM! :D

Senin durumun da aynısı işte :) Sadece tersine işliyor, sen zayıflamıyorsun da kilo alıyorsun. Ama süreçler, şikayetler ve beklenen sonuçlar aynı. Hastalığını kabul et, onunla barış, yaşam kaliteni iyileştir, ilaçlarını düzenli kullan, irade göster. Devamı gerçekten kendiliğinden hallolacak :)

Tekrar geçmiş olsun.
  • pandispanya  (20.08.14 15:56:46) 
18imde tedaviye başladım 30 kilo fazlası olan bir dişi kişiydim. şu an 21im.

ilaç zaten metabolizmanı normale döndüğü için hiçbir şey yapmasan bi 10 15 kilo gidecek senden.
ama ben sana spor ve diyet de öneririm. ben dikkat ettim bi seneden uzun bir süre. spor yaptım üşenmeyip o 30 kiloyu verdim.

ilaçların ciddi bir yan etkisi yok. sadece kullanmaya başladığında yaa eskiden ne kadar kötüymüş durumum diyeceksin. duygu durumun bile acayip düzelecek.

not: eczacıyım. istediğini danışabilirsin.
  • amuda kalkan solucan  (20.08.14 20:20:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.