[]

maç için totem yapmak, içki içmek vs. müslümanlık

şimdi başlıkta belirttiğim iki konu üzerinde kafamı karıştıran bir çelişki var. müslümanım diyen adam maçlar için şöyle totem yaptım böyle totem yaptım falan diyor ben anlamıyorum bunları azıcık fikrim olsa gidip soracam ama bu tür inanmalı şeylere karşı en ufak bir empati yeteneğim de yok ya da anlama yeteneğim içimde en ufak bir anlam kazandıramıyorum böyle şeylere ama bunu yapan insanlar inandıkları dine göre bunun günah olduğunu bilmiyorlar mı, mutlaka biliyorlardır eşek değillerse niye hala yapıyorlar. bir de içki konusu var ki detaya girmeme bile gerek yok bence sormak için.

aslında bu soru aklımda bir anda patlak verdi bu tür şeyleri sorgulayan biri değilimdir genelde hiç bu kadar çok müslüman olup da yine aynı oranda içki insan olan bir ülkede ama şöyle toparlayabildiğiniz kadar anlatırsanız sevinirim özellikle müslüman arkadaşlar.


 
Yahu Türkiye'de İslamiyet din değil, moda. Anlamadınız mı hala?

Kafada çaput, çaputun altında bone; üstte kısa kolla formayla binlerce kadın vardı bugün Galatasaray maçında. Hatta bir tanesi de orta parmak yapıyordu ekrana doğru.

"Cumadan cumaya Müslümanlığı" uygulanır bazı yerlerde mesela. Öldüğünde cenazesinin gitmesini istediği camide cuma namazı kılan esnaf çoktur bu ülkede. Kimse dinine laf ettirmez; ama "Allah'ını kitabını siker" küfre başladığında.

Tutarsızlıkları saysak, sabaha kadar duramayız.

Neyse, cevap belli buna: Gerçek İslamiyet bu değil tabii ki. ^^
  • g man  (20.04.14 01:36:14 ~ 01:39:54) 
Dinin kurallarini cagin gerektirdigi olcude esnetip bir uzlasiya varmaya calisiyorlar. Bence kotu adam degiller.


  • damdanakan  (20.04.14 01:38:23) 
türkler'in müslümanlığının içinde 7'si 40'ı çıkması vesaire gibi şamanizmden gelen adetler olması gibi, insanoğlu bir şeye bir şekilde inanmak ve ondan güç almak istiyor. temelde de tıpkı totemlerde olduğu gibi pagan gelenekler en içten ve basit olarak yatıyor.

son kertede islam'dan ziyade yaşam çerçevesini kapsayan "müslümanlıklar" var dünya'da. türkiye'deki müslümanlık da bu şekilde şamanizmle alakası olsun olmasın paganlığı kaldırabilen nitelikte. Bu yüzden kimse çorabını tavana asıp tek ayak üzerinde üç kulhuvalla bir elham okuduğu için dinsiz olmuyor. çünkü kültürden kopmuş bir din(şu saniyeden itibaren kişisel görüşüm girmekte desteklemeyenlere de saygı duyarım) radikalleşmiş safra cihat örgütlerine militan yetiştiren, saçma bir küreselleşme hayali içindeki dindir. bunu islam özelinde değil tüm semavi dinler çerçevesinde kendi görüşümü az öncede parantez içinde söylediğimi ekleyerek belirtiyorum.

O yüzden, evinde kendi halinde yaşayan bir insanın, ahlâkını çevresi ve yerel kültürü dışında kimse tayin edemez. Din bir yaşam biçimidir, bunu da bilhassa islam özelinde dingil sakallı tiplerin bağıra çağıra empoze çabalarından ziyade kendi başına gerçekleştirmesi bile daha doğrudur. Bu tip adamlar kuran'ı okuduklarında da(okumazlar) daha farklı bir sonuca varmayacaklardır. Bu da gayet normal bir şey. Bana dinimi nasıl yaşayacağımı anlatmaya kalkışan bir tip olsa, "siktir git lan haysiytsiz köpek sen kimsin" der geçerim.
  • sanal hayvan  (20.04.14 01:42:19) 
Kesinlikle kotu adamlar demiyorum zaten ama neden en buyuk gunahlari halihazirda islerken bazi seylere kafayi takiyorlar gidip gunese de tapabilirler sonucta hayatin kaynagi eger ihtiyac yuce bir guce siginma ihtiyaciysa niye buyuk gunahlari kendi olculerinde esneterek isliyorlarsa cok daha ufak seylere kafayi takiyorlar domuz eti yemek gibi


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.04.14 01:43:10) 
Dini hassasiyetleri olan biri olarak konuşayım. İçki konusuna hiç girmiyorum bile. Totem meselesini ciddi ciddi yapmak günah evet. Benim de bir ara totemim vardı ama kendi halinde, ufak tefek bir şeydi. Ard arda 2-3 defa denk gelince ben de dalgasına totem demeye başladım ona. Tottenham taraftarıyım ben ("öyle bir taraftarlık mı var aq" demeyin, var). Takım gerideyken ne zaman çiğköfte istesem yeniyorduk maçı. Ama bence bu o kadar da ileri bir şey değil. Ama günahsa da günaha girmişimdir kabul ediyorum, sonuçta o durumu "totem" adı altında anıyordum bir ara.


  • aguilas negras  (20.04.14 01:43:51) 
Sanal hayvan iyi guzel siktir cek de zaten peygamber olarak inandigin kabul ettigin kisi sana soylemiyor mu nasil yasaman gerektigini yani belli basli kurallar yok mu yoksa ben mi yanlis dusunuyorum ?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.04.14 01:52:22) 
din konusunda ne olduğum hakkında bir fikrim yok. ateist veya müslüman veya hede veya hödö değilim yani. bildiklerimle fikirlerimi karıştırıp yanıtlayacağım.

din konusunda (en azından islam'da) önemli olanın niyet olduğunu düşünmekteyim ben. mesela ben de maç izlerken bazen yer değiştiririm. bunun sebebi kendi çapımda heyecan yaratmak. ''ben üstüme düşeni yaptım sıra takımda'' demek. koltuk değiştirmeyi (bu bağlamda buna benzer totemleri) ''herhangi bir güçten medet ummak'' olarak değerlendirmiyorum.

bence islam da bu şekilde düşünmüyordur (bu bilgi değil tamamen çıkarım). bu totem-put olayının allah yerine koyma, tapınma gibi bir olay haline gelmesi günahtır bence ki yasaklanma sebebi de şirk değil miydi zaten? allah'ın kullarının bu tarz bir eğlencesine karışacak bir yaratıcı olduğunu düşünmüyorum şayet varsa. düşünsene abi koskoca tanrı ''niye koltuk değiştirdin? niye hep o formayı giyiyorsun?'' diye soruyor.

bence yani.
  • reavelyn  (20.04.14 01:58:18) 
Dediğim gibi, din kültürle içiçe geçtiğinden ötürü süblimleşmiş "gerçek islam bu deyil" hikayesine asla ulaşamayacak kimse zaten. asıl mevzuyu sikip atan "ama nihat hatipoğlu hoca öyle diyor" diyen dingiller oluşturuyor. dinin kendisine da en büyük zarar bu tiplerden geliyor. mihmih diye gülümseyerek bakıp bakıp milleti
gerçekte kültüründeki dinden koparıp saçmasapan bir dünyaya yöneltiyor.

ayrıca, rica ediyorum bana herhangi bir dine inanıyor ya da inanmıyor gibi küçümser bakışaçısıyla davranma. bilhassa benim herhangi bir dine inanıp inanmadığımı dahi bilmeden "peygamber olarak kabul ettiğin kişi" tarzı saçmasapan ithamlarda bulunma. Sorunu dinin bir ülkenin kültürüne işlemesi açısından cevapladım en başta.
  • sanal hayvan  (20.04.14 02:00:32) 
Günahkarlıkla dinsizlik çok farklı şeyler. Ben de içki içiyorum bazen ama bunun öte tarafta kıçıma gireceğini biliyorum. Malım yani.


  • fayfim  (20.04.14 02:03:20) 
Itham degildi kucumseme hic degildi o laf sadece sana degil de genel olarak baska bir konuya daha deginmek icindi.

Din ve kultur iliskisi sanirsam baya guclu bizim ulkemizde ama ben ozellikle muslumanlar ne dusunuyor bu konularda diye merak etmistim
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.04.14 02:05:52) 
Fayfim bu icten cevabin icin tesekkurler :D


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.04.14 02:07:01) 
bu dünyada hiç, ama hiç, kimse taşaklı semavi dinlerin emirlerini %100 yerine getiremez. zaten bu dinlerin amacı da bu, insanlara yapamayacakları şeyleri yükleyeyim ki kendilerini günahkar hissedip bana gelsinler, elime düşsünler. her dinin belirli 3-5 kesin günahı vardır, bunların dışındakiler affedilecektir yüce yaratan tarafından. inananlar da kendini buna göre şartlar, diğerlerinin işine gelenine uyar, gelmeyenini siklemez.
yanlış anlışmasın yalnız, bunda çok da kötü bir durum görmüyorum. en azından mantıklı bakınca, karşısına türev sorusu çıkmış 3. sınıf öğrencisinin soru karşısında afallayıp kafasına göre bir şeyler yapmaya çalışması benim açımdan ayıplanacak bir şey değil. tek sorun diğer öğrencilerin ben bu soruyu çözmüyorum lan, bana öğretmedin bunu diyen ya da soruyu hepten farklı şekilde çözmeye çalışanlara karşı aynı empatiyi göstermemesi, "benim matematiğim 5 taam mı, sakın bana laf deme" şeklinde konuşması; içlerinden bazılarının haddini aşıp "öğretmenin gösterdiği şekilde yapacaksın lan, şş sana diyorum, başka bir şey yazma döverim" demesi.

  • baba jo  (20.04.14 02:12:40 ~ 02:59:06) 
Sadece bizim ülkemizde değil hemen her ülkede her din için bu din ve kültür ilişkisi geçerlidir. Bundan kopan tipler radikalleşir. Bu sebeple El-Kaide'de garip garip Hollandalı tipleri falan görürsün.
Okuyabileceğin birkaç kaynak önerisi:
Olivier Roy holy ignorance
abdullahi an-naim islam and the secular state
bizde de:
Niyazi Berkes - the development of secularism in turkey(yky türkiye'de çağdaşlaşma isminde basmaktadır.
  • sanal hayvan  (20.04.14 02:14:03 ~ 02:15:14) 
cevabın sonunda yazacağım şeyin yanında bunlar masum şeyler, ama ilintili:
bkz. protestan ahlakı ve kapitalizmin ruhu
bkz. kültür endüstrisi

ve türkiyede her şey gibi müslümanlık da "ne ise o değil, ne değilse o"(russell paradoksu)

futbol bir endüstri, içki bir endüstrinin yanında kültür emperyalizminin de bir aracı çünkü her içkinin bir mekan-zaman konsepti var, ve içen kişi sormadan etmeden ona uyar ya da çoğunluk etkisiyle uymak zorunda bırakılır.

bu dediklerin de müslümanların protestanlaştırılması süreci ki bu aslında laiklik bile olmayan "türkiye tipi laiklik" ile başladı. devam ediyor.

ama kişi "müslümanım" diyorsa ona "müslüman değilsin" demek ne kitabın ne sünnetin hiçbiyerinde yazmaz. eğer arada bi samimiyet varsa "bak kardeş böyle böyle" dersin, sonra kendi bilir.

"faiz alıp verenler allah ve resulüne savaş açmış gibidir."(bakara275-279)
buna rağmen banka, kredi kartı kullanıcılarının sayısı ne?
işte bunun yanında masum kalıyor.
  • dafaiss  (20.04.14 02:45:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.