[]

Annemin ateşi var

2 gündür geçiremedik. Dün gece idare ettik ama bugün 38.8'i gördüm derecede. Hastaneye götürdük, doktor ilaç verip salladı.

Psikopat bir yapım var, annem uyumaya çalışıyor, ben başında öylece bekliyorum. Sürekli ateşini ölçmek istiyorum. Uyuması iyi midir? Uyursa uykusunda yüksek ateşten ölmesinden korkuyorum. Uyursa yüksek ateş onu uyandırır mı? Kaç derecede tekrar doktora gitmek gerekir? Uyurken üstünü örtme dedim defalarca ama örtmezse uyuyamıyor, ne yapmam gerekiyor?


 
yüksek ateşten ölceğini sanmıyorum. evde ağrı kesici bir şeyler yok mu? onlardan versen.


  • siradisi00  (30.11.13 22:12:09) 
tekrar acile götürsen?teşhis olarak ne dedi doktor?
tasa sirkeli su yapıp koltuk altlarına,alnına falan koy.gerçi yapmışsındır zaten ama.geçmiş olsun.
edit:üstünü örttükçe sen aç.benim de ateşim çıkmıştı,doktor soyup vantilatörün önüne oturtmuştu,kapıyı da açtı,kar yağıyordu üstelik.ateşim düşmüştü o şekilde.
  • rock n roll  (30.11.13 22:12:20 ~ 22:15:41) 
doğal yollarla vücut ısısını düşürümeye çalışın.üstünü kapatmadan yatsın evde de parasetamol varsa verin. çok ateşlenirse acilde yine ya novalgin benzeri ateş düşürücü yaparlar ya da serum bağlarlar. endişelenmeyin.

askerdeyken çok ateşlenen askerleri soyup buz gibi havada dışarı çıkarıyorduk ateşleri düşsün diye.
  • japon askeri  (30.11.13 22:14:24 ~ 22:15:02) 
Ateş yaşa, varsa mevcut hastalıklarına bağlı olarak endişelendirmeli sizi, sakınca yosa ateş düşürücü verin


  • rn  (30.11.13 22:14:40) 
hastaneye gittiğinde ateşi 37'ye düştü aniden, iğne korkusundan mı, dışarısı soğuk olduğundan mı bilemiyorum. ağrı kesici ateş düşürücü verdik, nane limon içti 2 bardak, bir de doktorun verdiği ilaçları aldı 1 saat önce. yüksek ateş olmadığı için teşhiste olmadı, ilaç yazıp bunları kullan diyip salladı.


  • eksi engine  (30.11.13 22:17:07) 
belki de düşer ateşi,sıkma canını.ilaçlar yeni yeni etkisini göstermeye başlar.


  • rock n roll  (30.11.13 22:18:30) 
çok geçmiş olsun. umarım bir an önce iyileşir.

üzerine ince şeyler giydirin ve ince pike gibi bir şeyle örtün. arada alnı boynu dirsek içleri gibi yerlere nemli bez koyabilirsiniz.
  • yue  (30.11.13 22:18:44) 
Siz atesi saatte bir olcun. Yarin pazar. Uyursunuz ates bu. İlaçları aldiysa yavas yavas dustugunu goreceksiniz. Daha da yukselirse 112 yi arayip bilgi alin. Bu ilaclari verdim su kadar saat oldu ama dusmuyor napiyim diye.


  • ykyt  (30.11.13 22:23:29) 
ateş yüksek ama hastaneye gidene kadar soğuğu yiyince düştüyse sirke il ovun. ateş düşürücü verin.
şimdi şöyle bir durum var. ateş çıktığında iki yaklaşım var. ilki terlemek, ikincisi üşütmek. ateş 39.5-40 falan olduğunda ılık duş yaptırılır, ya da daha yüksekte buz kompresi bile yapılır. çünkü artık ateş iyice yüksek olduğundan terleme sınırını geçmiş demektir. ama daha düşük ateşte çok kalın olmamakla birlikte, üstüne normalde ne örtülüyorsa o örtülür ve ateş düşürücü ile yatağı ıslatırcasına (göl gibi) 3-5 kere terleterek mikrobu dışarıya atması sağlanır. ilaç alabiliyor mu, bir yan etkileşimi var mı bilmem. ilaç alabiliyorsa minoset gibi hafif ilaçlar yerine theraflu gibi biraz daha ağır ateş düşürücüler kullanmak daha iyi olur. ilaç alamıyorsa veya aldığı ilacı çıkarıyorsa iğne yaptırılabilir ama doktorun görüp onaylaması gerek. eğer 39'u görürseniz, yeniden başka bir acile götürebilirsiniz.
uyumak hastalığı iyileştirir, dinlenmek çok önemlidir. ateş uyumaya engel değil, zaten ilaç da uyutur. zaten daha kötü hale gelirse uyanır.
  • aychovsky  (30.11.13 22:27:24 ~ 22:30:17) 
bu ates konusunda bi entari yazmam lazim benim.

japon askeri, yannis yapiyodunuz hocam.

(bkz: hipertermi)ye sebep olan haller disinda, ve havale gecirmesi yani (bkz: febril konvülsiyon) gecirmesinden korkulan cocuklar disinda, ates dusurulmez hocam.

atesi dusurunce naapiyonuz biliyonuz mu? bagisikilik sisteminin en buyuk silahini elinden aliyonuz.

atese neden olan sey bir viral veya bakteriyel enfeksiyonsa, bagisiklik sistemi, atesi yukseltip, o bakteri ve viruslari sikip atmak istiyo. cunku o zaman onnarin metabolizmasini bozuyo. siz bu tekere comak sokuyonuz, bindiginiz dali kesiyonuz.

peki hipertermi'ye sebep olan haller neler?

sicak carpmasi, gunes carpmasi (evet bu ikisi farkli seyler) ve bazi anestezik maddelere olan alerji.

bunlar disinda ve baska bi derdi tasasi hastaligi olmayan yetiskin birinin atesini dusurmek akillica degil.

virus ve bakterilere, "buyrun, meydan sizin, biz cekiliyoz, istediginiz gibi at oynatin" diyonuz.

atesi olan adami niye terletmeye calisirlar? ayagina, karnina termofor, sicak ihlamur, ustune cit kat battaniye filan? atesini daha da yukseltelim, bagisiklik sisteminin o virus ya da bakterileri sikip atmasina, bi destek de biz atalim diye...

haaa, bu arada mevsim kis ama, basina gelen olursa diye yaziyim buraya, basina hipertermi gelen olursa, gunes/sicak carpmasina bagli hipertermi olursa, yani atesin 40'i gormesini beklemeden, ilik dis yaptirin, havlu vermeyin, vucut islak kalsin, yatagi da islatin, sonra kuvvetli vantilator ruzgarina maruz birakin. kuruyunca bi daha ilik dus, bi daha vantilator... tibbi mudahale gelene kadar, siz saldirgan bir sekilde, fiziksel mudahaleyi yapin yani...

bibip:

hooop, kopi peyst! (bkz: ateş/@compadrito)
  • compadrito  (30.11.13 22:36:50 ~ 22:53:55) 
ateşi düşürmenize hiç gerek yok. eğer ama eğer 39'un üstüne çıkmaya başlarsa o zaman ılık bir banyo yaptırırsınız. korkacak bir durum yok. ateşten ölünmez. ateş vücudun mikroplara karşı bir savunma mekanizması.

acile de götürmeyin. ateş acil bir durum değil. duş yaptıracaksınız, dışarı çıkartacaksınız. ateş öyle düşer. doktorun verdiği ateş düşürücülerden vermediyseniz, verin bir tablet.
  • fayfim  (30.11.13 22:43:15 ~ 22:44:34) 
abimi böyle doktora götürdüm. doktor ilaç bile vermedi. bana döndü ve ıhlamur yap içsin. meyve al bol onları yesin. bol bol sıvı ve vitamin alsın iyileşir dedi. biz bu doktorun aklına uymadık tabii ki ve abim domuz gribi çıktı. günlerce hastanede yattı ve ateşi düşmedi. sonuç olarak diyeceğim şu ki tekrar hastaneye gidin ve ısrarcı olun.


  • cilekli krep  (30.11.13 23:23:50) 
abinize hastanede de tıpkı önceki doktorun dediği gibi bol bol sıvı ve vitamin verdiler zaten. çünkü gribin verilecek etkili bir tedavisi yok. tekrar hastaneye gidecek, ısrarcı olacak bir durum yok. ilacını verin, çok yüksek ateşi çıkarsa düşürün, kafidir.


  • fayfim  (30.11.13 23:39:11 ~ 23:39:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.