[]

bebeğe menenjit aşısı

geçen ayki rutin muayenemizde doktorumuz menenjit aşısından bahsetti. sağlık bakanlığı takviminde olmayan yeni bir aşı imiş. biraz araştırayım dedim, hiçbir şey bulamadım. daha doğrusu beşli karma aşı içerisinde menenjitin de olduğu yazıyor hep. ayrı değil. aşı sonuçta yapılsın ama öğrenmek istiyorum. bu ayrı yapılan, aşı takviminde olmayan, hatta sağlık ocağındakilerin haberi bile olmayan aşı nedir ne değildir? mesela rotavirüs aşısı da sağlık bakanlığı tarafından karşılanmıyor, ücretli yaptırıyorsunuz ama en azından takvimde var, hatırlatıyorlar, alıp götürünce yapıyorlar. bundan haberleri bile yok.




 
www.klinilk.com

bu linkte baya bilgi verilmiş. anladığım kadarıyla bu aşı için Türkiye'ye yeni ruhsat verildğinden pek bilinmiyor.
  • dwight  (04.07.13 14:47:01) 
ön not: bu cevabı okuyanlar arasında, yurtta kalan, askere gidecek olan varsa, menenjit aşısı yaptırsın. menenjit, özellikle, yurt, asker koğuşu gibi balık istifi yatılan yerlerde hortlar ve öldürür.

öncelikle bu belgeyi yayımlayan kuruluşun ne olduğunu söyleyeyim: "aganın zıçtığı poh üstüne poh olmaz" türünden bir kuruluştur bu. bu konularda pek sidik yarışına girilemez. söylediklerinin üzerine söz söylenemez.

ihtiyacın olan aşı takvimi, bu belgenin 4. sayfası abicim.

www.cdc.gov

gördüğün gibi riskli bölgelerde bebeklere de menejit aşısı yapılıyor. her sene bu kadar çok kişinin hacca gittiği ve orada, özellikle Afrika'dan gelmiş hacılarla et ete, can cana harman olduğu ve sonra da ülkeye burunlarında o bakterilerle geri döndüğü bir bölgenin riskli olup olmadığına sen karar ver artık.

bu sayfanın renkli çıktısını alıp duvarına asabilirsin ya da oğlunun sağlık dosyasında saklayabilirsin.

belgenin 7. sayfasında, 13. maddede şöyle bir ifade geçiyor:

Meningococcal conjugate vaccines (MCV). (Minimum age: 6 weeks
for Hib-MenCY, 9 months for Menactra [MCV4-D], 2 years for Menveo
[MCV4-CRM]).

Konjüge menenjit aşısı en erken 6 haftalık bebeğe; Menactra en erken 9 aylık bebeğe, Menveo ise en erken 2 yaşında bebeğe yapılabiliyor.
Rutin aşılama ise 11-12 yaşlarında yapılıyor ve 16 yaşında da bir hatırlatma dozu yapılıyor. Tabii bu ABD'de. Ama bizimki gibi riski yüksek bölgelerde, bebeğe yapmak lazım.

Gelelim bizimkilerin haberlerinin bile olmamasına: Ülkenin ayıbı, cehaleti. Türkiye'de aşı takviminde ve rutin uygulamada menejit aşısının olmaması; menenjitten ölmüş olan ve gelecekte ölecek olan çocukların ve gençlerin, devletin umrunda bile olmaması ile eşanlamlı. Karar verici konumda olan kişilere bi sor bakalım: Oğulları askere gitsin ve askerde balık istifi koğuşlarda yatarken, menenjit olduğu ve iki gece sonra da öldüğü haberi gelsin isterler miymiş? Ben askerde menenjitten ölen çocuk gördüm. Sence aşılı olsa o çocuk ölür müydü? 3 Kuruşluk sikindirik bi aşı la! Gitti aslan gibi çocuk! Ondan sonra da gelsin "Kaderi böyleymiş, Allah sevdiği kulunu erken alır, Allah geride kalanlarına uzun ömürler versin" teraneleri...

Beşli karma aşıda bahsedilen influenza menenjiti.

www.doktoramcam.com

Hemophilus influenza tip B aşısı( Hib veya menenjit aşısı)
Menenjit sakatlık, zeka özürü, sağırlık ve körlük gibi birçok eksiliğe hatta iyi tedavi edilmezse ölüme bile yol açabilecek bir hastalıktır.

Hib aşısı halk arasında menenjit aşısı diye bilinir. İsminde geçen influenza kelimesinin belki de aşina olabileceğiniz griple yani influenza virusu ile ilgisi yoktur. Haemophilus influenzae tip b (Hib) ilk 5 yaşta menenjit, kanda iltihaplanma, zatürre ve epiglottit gibi ağır durumlara yol açtığı için aşısı bu yaştaki çocuklara önerilir. 2-6 ay arası görülen menenjitlerin büyük çoğunluğunda sebep Hib’dir. Toplumumuz için sevindirici olan birşey de bu aşının 2007 yılından beri Sağlık Bakanlığımızın ulusal aşı programına alınmış olmasıdır.Bu aşının diğer menenjit mikroplarına karşı koruyucu bir etkisi yoktur.

(Yani meningokok bakterilerinin sebep olduğu ve pnömokok bakterilerinin sebep olduğu menenjite karşı korumuyor).


Routine vaccination:
• Administer MCV4 vaccine at age 11–12 years, with a booster dose at age
16 years.
• Adolescents aged 11 through 18 years with human immunodeficiency
virus(HIV)infectionshouldreceive a 2-doseprimary seriesofMCV4,with
atleast8weeksbetweendoses.SeeMMWR2011;60:1018–1019available
at: www.cdc.gov
• For children aged 9 monthsthrough 10 years with high-risk conditions,
see below.
Catch-up vaccination:
• Administer MCV4 vaccine at age 13 through 18 years if not previously
vaccinated.
• Ifthefirstdoseisadministeredatage13through15years,aboosterdose
should be administered at age 16 through 18 years with a minimum interval
of atleast 8weeksbetween doses.
• Ifthe first dose is administered at age 16 years or older, a booster dose is
not needed.
• For other catch-upissues,see Figure 2.
  • compadrito  (04.07.13 15:24:53 ~ 15:41:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.