[]

liberter sosyalizm hakkında

liberteryen sosyalizmin temel savları, sosyalizm'den ayrıştığı noktalar, bireycilik ve sosyalizm'i buluşturma biçimi ve önemli figürleri (yerli, yabancı) hakkında kısaca bilgi verebilecek olan var mı?

okuma önerilerine de açığım. bu bir ödev vs. için kaynak bulma amaçlı değil. kendimi oraya meyyal gördüğüm için araştırmak istiyorum.

lütfen "tüsaid solcusu, ahmet insel kılıklı, radikal gazetesi okumuş solcu olmuş, dsip solcusu" falan diyecekseniz, demeyiniz. kendimi hiç bir kliğe ait görmüyorum. kısaca turgut uyar'ın deyişiyle;

Aşkım da değişebilir gerçeklerim de
Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı
Yangelmişim diz boyu sulara
Hepinize iyiniyetle gülümsüyorum
Hiçbirinizle dövüşemem
Benim bir gizli bildiğim var
Sizin alınız al inandım
Morunuz mor inandım
Ben tam kendime göre
Ben tam dünyaya göre
Ama sizin adınız ne
Benim dengemi bozmayınız

cevaplarınızı beklerim.

 
birikim dergisinin ilk sayılarını bulabilirsen bunları oku.. trotsky okuyabilirsin, murat belge'nin yazıları yine "özgürlükçü sosyalizm" kavramını açıklar..

bir ortodoks marksisten önerilerdir bunlar..
  • hosein  (21.01.13 12:24:20) 
@hosein: teşekkür ederim. peki geleneksel marksistlerin genelde bu özgürlükçü sosyalistleri özellikle birikim grubunu "döneklik" ve "sermaye uşaklığı"yla itham etmesini neyle açıklayabiliriz? ömer laçiner'in son dönem birikimde yarattığı dönüşümü mü? yoksa evelezelden gelen bir öfke mi var?


  • cari kacik  (21.01.13 12:31:25) 
öncelikli olarak birikim tayfası piyasa güzellemesi yapmakta ve "iyi kapitalizm" tanımlamaktalar. sovyetleri öcü olarak göstermeye bayılırlar ve her fırsatta stalin eleştrisi yaparlar.

işbu sebeple de gelenekçiler bu grubu döneklikle suçlarlar..
  • hosein  (21.01.13 12:34:53) 
@hosein: peki soruyu genele yaysam... bu liberter sosyalistler aslında kapitalizmden vazgeçemeyen (ya da ona belden bağlı) dönekler midir? bunlardan sosyalist olmaz mı? yoksa bu eleştiri birikim'e özgü müdür?


  • cari kacik  (21.01.13 12:38:21) 
bence anarşist metinlerden başla.. godwin, proudhon, kropotkin, bakunin, emma goldman gibi insanların eserlerinden.. ispanya iç savaşına dair eserleri, o dönem yaşanmış fikir ve eylem tartışmalarını, 1. enternasyonal'de marxizm'e getirilen eleştirileri, amerikada geçen yüzyılın ilk yarılarında yaşanmış anarko-sendikalist örgütlenmeler etrafında oluşan fikir tartışmalarını vs. okursan, liberteryenlik ya da liberter sosyalist fikirlerin hem temel argümanları hem de tarihsel gelişimde nasıl bir rol oynadıkları üzerine fikir edinebilirsin.. bir de yakın tarihten ezln ile ilgili bulabildiğin her şeyi öneririm.. özellikle marcos'un kendi kaleminden yazılmış olanları..


  • ianism  (21.01.13 12:46:52) 
ianism +1
ben de ianism'in dediklerine ek olarak malatesta'yı öneririm.

  • forbidden archangel  (21.01.13 13:07:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.