[]

Sonradan özgüven kazanmak bu kadar mı zor ?

Aramızda var mı sonradan özgüven kazanıp en azından normal insanlar gibi normal psikolojide yaşayabilen ? Ciddi anlamda özgüven dengesizliği yaşıyorum. Bir gün çok iyi hissederken bir gün o kadar boktan hissediyorum ki tarifsiz iğrenç bir hale giriyorum. En ufak olumsuz yorumu hemen takıyorum kafaya. Başkalarının düşüncelerini çok fazla önemsiyorum. Önemseme demek çok kolay ama olmuyor yapamıyorum ki ben ne yapabilirim. Para sıkıntısı başka bir olay bütün özgüvensizliğimin temelini buna bağlıyorum. İlkokullarda o ilk tanışma zamanlarında hocalar sorardı çocuk psikolojisini hiç umursamadan, arkadaşlarıyla arasındaki maddi farkı hissedeceklerini hiç önemsemeden. Eviniz kendinizin mi kira mı ? Bu soru niye sorulur hep merak etmişimdir. Kirada oturuyorduğumuzu söylemek bana çok koyardı nedense arkadaşlarımın yanında bir eziklik hissederdim hep o zamanlar. Şimdi üniversite sondayım hala muhabbeti geçince koyuyor gerçi. Gösterişten hep nefret etmişimdir. Bir konuda başarılı olsam bunu birilerine duyurmaktan nefret ederim. Hatta konusu açılmadıkça/sorulmadıkça söylemem. Gösteriş budalası insanlara kinim var. Benzer duyurular arada açıyorum farkındayım gerçekten bunlar en yakın arkadaşlara bile anlatılmıyor, ben anlatamıyorum en azından. Devlet hastanesi psikologlarına psikiyatristlerine gittim. Ama devlet hastanesi olduğu için çok sallamadılar açıkçsı. Özel psikolog/psikiyatra verebilecek param da yok. Ben öleyim mi ? Böyle bir hayata gelme seçeneğim sunulsaydı kesinlikle istemezdim. İntihar için kendimi düşünmüyorum tamamen ailem için katlanıyorum bu hayata yoksa bileğe bir çizikten sonra beni hayata bağlayan tek şey yaşama içgüdüsü olur herhalde, o da kolay kısım. İç dökme oldu biliyorum ergence bulabilirsiniz hak veriyorum ama gün geçtikçe kötü hale gidiyorum.




 
Cok var bunu asabilen insan. Sadece benim tanidigim kac tane var...


  • stavro  (28.03.16 23:47:27) 
Peki nasıl yapabildiler bir bilgin var mı ? Tek başlarına mı yoksa destek alarak mı ?


  • Golden Ratio  (28.03.16 23:58:58) 
Bu bir tanı değildir!! Dikkatlice oku, sorumluluk sendedir. Ben psikolog vs değilim, söyleyeceğim her şey yanlıştır. [Disclaimer]

Depresyonda olabilirsin, beraberinde özgüveni de yitiriyor olma ihtimalin var.

Zeitgeist'in yaratıcısı, dahi denen Jacque Fresco depresyonu (dolayısıyla özgüven eksikliğini) şu şekilde tanımlıyor.
www.youtube.com

Yaşadığın durum çok genel, bir çok insan bundan muzdarip, emin ol kimse senin kadar cesur ya da kendini tartabilecek durumda değil. Genel anlamda neden anksiyede içerisinde olduğumuzu üstad Alain de Button şu videolarla açıklıyor.
www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com (Mevzu Panik atak, ama senin durumunu ilgilendirdiğini düşünüyorum)

Buna ek olarak "Bilişsel terapi/Psikoloji" öneririm, ilaçla veya telkinle tedaviye alternatif, çoğu alanda da bunlardan daha başarılı olduğu ispatlanmış bir metod/kavram. David Burns - İyi hissetmek kitabını şiddetle öneririm. Kesinlikle saçma sapan self-help kitaplarından değil, klinik araştırmalarda incelenmiş, bilimsel bir eser.

Bunlara ek olarak da Zen Budizm'i araştır derim. Şu sıralar ben de araştırıyorum. Freud'un öğrencisi, tüm hayatımı değiştiren Prof. Erich Fromm'un bir kitabını okumaya başladım.

Açıkçası yukarıda verdiğim kaynakların tamamı dolaylı da olsa bir noktayı işaret ediyor. Peşine düşmeni öneririm, başka bir alternatifin varsa onları dene, ama çaresiz hissediyorsan buna sarıl derim.

Yukarıdaki her şeyi unut, sadece şu kalsın aklında lütfen: "Amaan, bunla mı uğraşcam şimdi, hiç hevesim yok." demen çok normal, şunu unutma seni huzura ve başarıya götürecek hiç bir adım zevkle sefayla başlamaz. Kendini zorluyorsan doğru yoldasın. Önce emek, hareket gelir; ondan sonra sevgi, huzur kendini gösterir; bize hep aksini öğretti kapitalist düzen. Tüketelim, tükenelim, onlar da daha çok satabilsin diye.
  • jadle  (29.03.16 00:36:19 ~ 00:37:47) 
jadle cok guzel yazmis.

sadece cok basit bir sey ekleyecegim, uzun sure uygulamadim ama bence etkili bir yontem, isterseniz bir bakin:
www.ted.com
  • bir varmis bir yokmus  (29.03.16 01:06:16) 
Bu kitabı tavsiye ediyorum: İnsan Olmak - Engin Geçtan (Metis Yayıncılık)

Edit: Bu arada bu kitabı yetişkin olan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.

www.metiskitap.com
  • whimsical  (29.03.16 01:11:18 ~ 01:33:42) 
@jadle
Jacque Fresco ağzımı açık bıraktı şu an. Oluşum biraz kolpa geldi başlarda ama attığın linki biraz izleyince gerçekten mantıklı şeyler yakaladım. Diğer videloara henüz bakamadım ama hepsine bakacağıma emin olabilirsiniz.

@bir varmis bir yokmus, @whimsical
Attığnız linkleri kesinlikle izliyecem nereden başlıyacağıma şaşırdım şu an sağolun varolun dostlar.
  • Golden Ratio  (29.03.16 01:19:26) 
şu kitap da işine yarayabilir. doktorlar öneriyormuş hastalarına:
iyi hissetmek - david burns

  • sanguine mcqaer  (29.03.16 01:31:25) 
İyi Hissetmek depresyona yönelik bir kitap, onu da bana yas sürecinde yardımı olması niyetiyle okumuştum, oldu da. İntihar düşüncelerine neden olan sorunların çözümünde de faydası olacağına inanıyorum. @jadle + @sanguine +1


  • whimsical  (29.03.16 01:36:23 ~ 01:37:44) 
@whimsical'in bahsettiği İnsan Olmak - Engin Geçtan u da karıştırmıştım, ufuk açıcı bir kitap.

Erich From'u da öneririm, Sevme Sanatı ve Hayatı Sevmek çok şey değiştirdi bende.

Bu bahsettiğim kitap, kaynak ve kişilere ait okuduğum hemen hemen her cümle aydınlatıyor.
Herkes okumalı, herkese okutmalı.
  • jadle  (29.03.16 01:36:38) 
dostum şu video da çok eğlenceli ve öğretici. tavsiye ederim.

www.youtube.com
  • zvonimir  (29.03.16 02:05:50) 
Çok teşekkür ederim dostlar hepsini inceliycem.


  • Golden Ratio  (29.03.16 14:30:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.