[]

Cevreniz muhafazakarlasiyor mu?

Soru net, cevreniz muhafazalarlasiyor mu? Aileniz iş ortaminiz okulunuz vs? Gozleminiz nedir?




 
benim çevrem değil de evet ortamlarda bir "muhafazakarlaşma" var. baya denk geliyorum ama takılmıyorum öyle insanlarla tabii.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (06.02.16 19:14:11) 
Ben cevremde de muhazakar egilimin artista oldugunu goruyorum. Ancak islam acisandan olayin vehamet tasidigi kanaatindeyim. Islamin gunluk hayatta gorunumu artarken; ilahi anlamda hayattan gitgide uzaklasiyor. Yani muhazakarlasmiyor; kendimizi muhafazakar bir rol burunduruyoruz. Ve korkarim turkiye de islam in cokusu cok sinsice yaklasiyor. Sovyetlerin cokusu gibi bir sabah uyanacagiz ve siyasal islam kirk yerinden catlamis.


  • allah yazdiysa bozsun  (06.02.16 19:16:30) 
hayır.


  • sta  (06.02.16 19:17:59) 
@allah yazdıysa
Söylediğiniz şeyler siyasal İslam'ın hızla yükselişte olduğunun belirtileri değil mi?

  • pulsartgr  (06.02.16 19:18:56) 
Aksine tersi bir durum var. Yalnız benim çevrem zaten hiç bir zaman muhafazakar insanlardan oluşmadı. Demek ki benim çevremdekiler git gide daha da radikalleşiyorlarsa, dolayılı etkiden diğer insanlarda ( çevremdekilerin tanıdıkları) bir muhafazakarlaşma oluyor olabilir evet.


  • qazaqwsx  (06.02.16 19:31:48) 
Çevremde öyle bir eğilim olmadı ama genel olarak ortamlarda var.

Edit: Kendime oha! Tabii ki muhafazakarlaşıyor. Ben çevrem değince aile, arkadaş, akraba, yakınlarımı düşündüm ama işyerinde muhafazakarlaşıyoruz. Aslında muhafazakarlaşıyoruz diyemem. Bizim yaşantımızda değişen hiçbir şey yok. Hissettiğimiz doğrudan dini bir baskı da yok ama yönetimimiz değişti ve muhafazakarlaştı. Cuma namazı nedeniyle ders saatim değişti mesela. Gerçi, buna karşı değilim esasen ama yapılma nedenine karşıyım ve yeterince eşitlikçi olduğunu düşünmüyorum.
  • aychovsky  (06.02.16 19:34:00 ~ 20:23:19) 
@pulsartgr
Evet siyasal islam yukseliste ancak; islam cokuyor. Sadece turkiye'de turkiye de islam denince akliniza gelen isimleri dusunun. Dini inancinizi bilmiyorum ancak bir tanesi sizi islama isindirabilecek bir isim mi? Siyasal islam kendi temellerine zarar vererek yukseliyor.

  • allah yazdiysa bozsun  (06.02.16 19:38:31) 
Şunu demek istedim aslında, siyasal İslam'ın temeli zaten yozlaşmış bir İslam değil mi? Yani belirttiğiniz gelişmeler siyasal İslam'ın ta kendisi.

Cevabınız için teşekkür ederim, duyuru sahibine ve aychovski'ye saygılar.
  • pulsartgr  (06.02.16 19:42:50) 
çevrenin, muhafazakarlaşması için evvela muhafazakar olmamaları gerekir ki, bu benim çevrem (en azından yakın çevrem) için mümkün değil.
yaşadığım yerde, insanların çok büyük bir çoğunluğunun muhafazakar olmasından olsa gerek, çevremde de muhafazakar insan sayısı hayli fazla.
şu da var ki, eskiden "merhaba" diye selam veren kimi tanıdıklarım artık "selamın aleyküm" kalıbını kullanır olduklar.
dolayısıyla, çevremin olduğundan da daha muhafazakarlaştığını ya da öyle görünme uğraşı içinde olduğu söyleyebilirim.
bu durumdan memnun olmadığımı söylememe bilmem gerek var mı?
  • pangea  (06.02.16 19:52:52) 
önceden muhafazakar olmayıp muhafazakarlaşan kimse neredeyse yok diyebilirim. son 10 yıllık dilimde 1-2 tane kapanan var sadece.


  • zgrydn  (06.02.16 19:58:15 ~ 19:58:39) 
hayır tam tersi.


  • tosunpasa  (06.02.16 20:06:08) 
hayır, aksine. artık insanların gözleri açılmış durumda.


  • ruhen hastayim ben  (06.02.16 20:09:53) 
kafamın uymadığı kişilerle görüşmediğim için kendi çevremde çok görmüyorum ama mesela benim memlekette komşular, akrabalar derken zorunlu olarak görüştüğümüz insanların arasına girince ciddi şekilde muhafazakarlaşma olduğunu anlıyorum, hatta hafifçe muhafazakarlaşma deyip geçemeyeceğim kadar derin bi mevzu.


  • pamuk helvalar cebe  (06.02.16 20:16:38) 
bence yeni türkiye'de muhafazakarların sayısı azalmakta. şöyle ki; zamanında dinle çok da alakası olmayan kişi, günümüzde dinden daha da uzaklaşıyor, muhafazakar kişiyse radikalleşiyor. dolayısıyla dinini bireysel alanda yaşamaya çalışan sıradan inançlıların sayısı da azalıyor. bu kendi halinde dinini yaşayan müslümanı sevelim, koruyalım ki dinini toplumun merkezine koymayı amaç edinmişlerin peşine takılmasın.


  • soso  (06.02.16 20:32:38) 
yok öyle bir şey mübarek


  • mermize  (06.02.16 20:38:05) 
evet muhafazakarlaştığını düşünüyorum. hani insan yaşlanır muhafazakar olur gibi olaylar değil. gençler arasında görüyorum ben bunu.


  • alp9900  (06.02.16 21:41:31) 
hayır


  • Alt4y  (06.02.16 21:42:18) 
yıllar yıllar önce, tramvaydayım. bir türk kızı ve bir turist muhabbet etmeye başladılar. turist istanbul ne güzel bir şehir falan diyor. sonra konu nereden oraya geldi bilmiyorum ama bizim kız, kötüye gidiyoruz birkaç sene içinde tüm kadınların türban takması zorunlu hale gelecek gibilerinden bir şey dedi. şeriat geleceğini düşünüyordu zannımca. turist bir şey demedi, sustu.

şimdi sen bunu sorunca o geldi aklıma. neden o kadar yıl geçmesine rağmen unutmamışım hayret ettim :)
  • juninho77  (06.02.16 21:49:25 ~ 21:50:35) 
Arkadaslarim olmasa da gordugun kadariyla Islam kilifi icinde Islam'la ilgisi olmayan seyler donuyor. Icki icmeyip nargile icen, kadinlarla penetration disinda her turlu cinsel iliskiye giren, asiri luks giysiler alan bir tur yapmacik muhafazakarlik olustu.


  • Traveller  (07.02.16 00:00:54) 
Evet ama muhafazakarlık denince olaya salt din açısından bakmamak gerekir diye düşünüyorum. Temelde insanların politik görüşleri ya da yaşam tarzları farklı olsa da, önceden bir araya geldiğimizde daha homojen gözükebiliyorduk, tahammül potansiyelimiz daha yüksekti. Şimdi aramızdaki farklar daha keskin, birbirimize daha öteki geliyoruz. Bir de her görüşün karşısında potansiyel tehdit olarak gördüğü başka bir görüş olduğu için sahip olduğu düşünceye daha korumacı, karşıt gruba da daha saldırgan yaklaşıyoruz; siyasal İslam - sekülerizm, Türk - Kürt milliyetçiliği, eşcinsellik - homofobi vs.

Muhafazakarlaşıyoruz ama muhafaza etmeye çalıştığımız değerler farklı.
  • pike  (07.02.16 13:27:06 ~ 13:27:53) 
çevremdeki kızların çoğu kapandı.


  • Cruyff  (07.02.16 13:32:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.